Νέος ΚΟΚ: Αυστηρότερες ποινές για κόκκινο, υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ

Στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν το νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα.

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προβλέπει αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη επικινδυνότητα της κάθε παράβασης καθώς και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.


Ποινές ανάλογες των παραβάσεων
Οι ποινές, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση την επικινδυνότητά τους, όπως αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα.

Συγκεκριμένα παραδείγματα:

η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
η υπερβολική ταχύτητα,
η αντικανονική προσπέραση,
η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
οι λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις:

Παράνομη στάθμευση
Οι διοικητικές παραβάσεις (π.χ. οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα)
Ιδιαίτερη φροντίδα θα ληφθεί για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζοί, μεταφορά παιδιών, κ.λπ.) οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας.

(Με πληροφορίες από iefimerida. g / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί