Σταφίδες: Το σούπερ τρόφιμο που ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ποιος λέει ότι το υγιεινό είναι υποχρεωτικά και βαρετό; Υπάρχει μια πολύ νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική υπερτροφή απευθείας από τη μητέρα φύση, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε ανά πάσα στιγμή και μάλιστα χωρίς ενοχές

Μια τέτοια υπερτροφή είναι οι σταφίδες. Οι σταφίδες είναι ουσιαστικά αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία είναι γεμάτα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και αρκετές άλλες διαιτητικές ίνες.

Ακολουθούν τα πέντε οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφίδας :

 • Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας
 • Αντιμετωπίζει την αϋπνία
 1. Βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  Οι σταφίδες είναι γεμάτες με αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά ένα φυσικό καθαρτικό που βελτιώνει την κίνηση του εντέρου. Οι σταφίδες παρέχουν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, καθώς και από άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ο κοιλιακός πόνος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα αέρια, το φούσκωμα και ο μετεωρισμός.
 2. Μειώνουν την πίεση
  Το στρες και οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της αρτηριακής μας πίεσης. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Αλλά οι σταφίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και το κάλιο είναι ένα φυσικό αγγειοδιασταλτικό που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία σας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι παρέχει ανακούφιση από την υπέρταση.
 3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  Οι σταφίδες έχουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και άλλες ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Όλα αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σύστημά μας, στη σταθεροποίησή τους και στο να μην προκαλέσουν οξειδωτικές βλάβες στα κύτταρά μας, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι σταφίδες έχουν επίσης αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων λοιμώξεων.

 1. Βοηθάνε στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας
  Οι σταφίδες ανακουφίζουν από τον πόνο που προκαλούν φλεγμονώδη προβλήματα όπως η αρθρίτιδα. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες, που υπάρχουν στις σταφίδες είναι αντιφλεγμονώδη, γεγονός που μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.
 2. Αντιμετωπίζουν την αϋπνία
  Οι σταφίδες είναι τέλος ευεργετικές για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, λόγω της παρουσίας ενός βασικού θρεπτικού συστατικού όπως ο σίδηρος. Ο σίδηρος είναι ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο που όχι μόνο αυξάνει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, αλλά βελτιώνει το μεταβολισμό, μεταφέρει οξυγόνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο.

(με πληροφορίες από oloygeia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί