Περπάτημα: Πώς έγινε η πιο cool άσκηση για τις γυναίκες

Ο ρόλος των social media στη διάδοσή του.

Το 2021 η 22χρονη Mia Lind εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Hot Girl Walk, ενός κινήματος στα social media που ενθάρρυνε τα κορίτσια να δείξουν πόσο καλό τους κάνει να περπατάνε -είτε σε διάδρομο είτε σε εξωτερικούς χώρους. Εισήγαγε το concept στις αρχές Ιανουαρίου και έγινε γρήγορα viral στο TikTok, μεταμορφώνοντάς την σε influencer σχεδόν εν μία νυκτί, φτάνοντας από 10.000 σε πάνω από 90.000 ακόλουθους σε λίγες μέρες.

Η Μία λέει στο Bustle ότι ήθελε να αποδείξει ότι το περπάτημα ήταν μια έγκυρη μορφή φυσικής κατάστασης. «Επιπλέον, οι πτυχές της ενσυνειδητότητας είναι γνωστές πρακτικές που βοηθούν την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση», λέει για τη μέθοδο. Το hashtag #hotgirlwalk έχει συγκεντρώσει πάνω από 65,8 εκατομμύρια προβολές, με χιλιάδες χρήστες να μοιράζονται βίντεο από τη δική τους καυτή βόλτα με τα κορίτσια. «Οι άνθρωποι προσθέτουν διαφορετικές παραλλαγές σε αυτό, χρησιμοποιώντας διαφορετικά προϊόντα που τους αρέσουν -βάρη στους αστραγάλους, μια νέα συνταγή για καφέ για να πιεις στη βόλτα, νέα παπούτσια, νέα κολάν, και η λίστα συνεχίζεται», λέει.

Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη ευεξίας του Mindbody, το 2021 το 60% των καταναλωτών δήλωσαν ότι το περπάτημα ήταν μέρος της ρουτίνας άσκησής τους. Και το 38% άρχισε να περνά χρόνο έξω τον περασμένο χρόνο για να υποστηρίξει την ψυχική του ευεξία. Ήταν ξεκάθαρο: Το περπάτημα ήταν η νέα «it» προπόνηση.

Πώς το περπάτημα γίνεται ξανά δημοφιλές
Πίσω στη δεκαετία του 1980, όταν τα κλειστά εμπορικά κέντρα αποτελούσαν τη «Μέκκα» της κοινωνίας, οι βόλτες σε αυτά αποτελούσαν δημοφιλή επιλογή για τους περισσότερους. Και, όταν το Sony Walkman έκανε την εμφάνισή του, οι βόλτες με μουσική στ’ αυτιά ήταν σίγουρα η απόλυτη τάση. Αλλά, όπως πολλές από τις μανίες της άσκησης της εποχής η γοητεία του περπατήματος ξεθώριασε με τα χρόνια. Από τη δεκαετία του ’90 έως τη δεκαετία του 2000, οι άνθρωποι άρχισαν να προτιμούν πιο έντονες προπονήσεις, υπήρξε η άνοδος του spinning και του crossfit τα οποία απέκτησαν φανατικούς θαυμαστές, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 2010 μαθήματα πιλάτες, συνεδρίες γιόγκα και προπόνηση ενδυνάμωσης σε στυλ Tabata κέρδισαν το δικό τους κοινό. Και, τελικά, το περπάτημα ως μορφή άσκησης προορίζεται κυρίως για όσους δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε πιο εξαντλητικούς τύπους φυσικής κατάστασης για οποιονδήποτε λόγο.


Ο ρόλος της πανδημίας στην αύξηση των λάτρεων του περπατήματος
Τον Μάρτιο του 2020, όταν η βιομηχανία γυμναστικής έκλεισε τις πόρτες της κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας, ο κόσμος της άθλησης κλονίστηκε αμέσως. Κατά τη διάρκεια της αυστηρής περιόδου παραμονής στο σπίτι, εκτός από τη βόλτα στο σούπερ μάρκετ, το περπάτημα, η πεζοπορία και το τρέξιμο ήταν μερικοί από τους μόνους τρόπους για κάποιους να βγουν απλά από το σπίτι. Μέχρι την άνοιξη, το CDC ενέκρινε το περπάτημα με άλλους (φυσικά σε κοινωνικές αποστάσεις) ως μια αποδεκτή και κάπως ασφαλή δραστηριότητα. Έτσι, μετά από μήνες απομόνωσης και προπονήσεις Zoom, οι βόλτες με φίλους έγιναν το νέο happy hour.

Ο προπονητής γυμναστικής διάσημων Harley Pasternak ενθαρρύνει τους πελάτες του -συμπεριλαμβανομένων των Τζέσικα Σίμσον και Έβα Μέντες– να περπατούν εδώ και δεκαετίες και έχει παρατηρήσει την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας του περπατήματος. «Η κοινωνική απόσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας υπενθύμισε πώς να απολαμβάνουμε απλές, εξωτερικές δραστηριότητες, όπως το παλιό καλό περπάτημα, που θα είναι πάντα η αγαπημένη μου άσκηση καρδιο», λέει στο Bustle, συμπληρώνοντας πως «Το να κινείσαι έστω και για λίγα λεπτά κάθε ώρα μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε άνοδο και να μειώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής για παρατεταμένες περιόδους».

newsbeast /photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί