Κυτταρίτιδα: Ποιες τροφές την προκαλούν

Η κυτταρίτιδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του γυναικείου σώματος.

Αφορά όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις ηλικίες. Το 80% με 90% των γυναικών εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από την εναπόθεση λιπιδίων στο εσωτερικό των λιποκυττάρων του επιφανειακού στρώματος του υποδόριου ιστού.

Το φούσκωμα των λιποκυττάρων έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των μικροκυψελών του λιπώδους ιστού με τρόπο που προσδίδει την εικόνα του φλοιού πορτοκαλιού.

Η εμφάνισή της αποτελεί συνέπεια πολλών παραγόντων, βασικότεροι των οποίων είναι οι κληρονομικοί παράγοντες, η κακή διατροφή, ο αργός μεταβολισμός, ο καθιστικός τρόπος ζωής, οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, υποθυρεοειδισμός, κλπ.), η εγκυμοσύνη, η αφυδάτωση, η παχυσαρκία, η ηλικία, το κάπνισμα.

Η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι δύσκολη υπόθεση και προϋποθέτει ισορροπημένη διατροφή, καλή ενυδάτωση και άσκηση.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να βγάλετε από την καθημερινότητά σας για να αποφύγετε ή να μειώσετε την κυτταρίτιδα:

Ζάχαρη: Δεν προσφέρει καθόλου θρεπτικά συστατικά, παρά μόνο θερμίδες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και την αύξηση του βάρους. Προτιμήστε υποκατάστατα όπως η καστανή ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι αγαύης.

Αλάτι: Τα περισσότερα επιτραπέζια αλάτια είναι επεξεργασμένα, περιέχουν δηλαδή μόνο χλωριούχο νάτριο και προκαλούν κακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία του αίματος. Το θαλασσινό αλάτι είναι πολύ πιο υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για το σώμα.

Τηγανητά: Έχουν περισσότερες θερμίδες και τρανς λιπαρά, τα οποία δεν προκαλούν μόνο κυτταρίτιδα, αλλά βλάπτουν συνολικά την υγεία. Tα τρανς λιπαρά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο  καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και φλεγμονής.

Αλκοόλ: Έχουν πολλές κενές θερμίδες, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του βάρους. Όταν το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ, το μετατρέπει σε ζάχαρη. Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν επίσης στην κατακράτηση υγρών και αυξάνουν τους θύλακες λίπους σε ορισμένα σημεία (τους μηρούς, τα χέρια, την κοιλιά και τους γλουτούς).

Πρόχειρο φαγητό: Xάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, σάντουιτς, γλυκά, σάλτσες, προμαγειρεμένα φαγητά, περιέχουν σχεδόν όλες τις ουσίες που προκαλούν κυτταρίτιδα. Τα επεξεργασμένα άλευρα, η ζάχαρη, το αλάτι και τα τρανς λιπαρά, πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους, είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία. Εκτός του ότι στερούνται θρεπτικών συστατικών, αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους στα επίμαχα σημεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες κυτταρίτιδας.

(omned. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί