Γιατί μπορεί να νοιώθετε δυσφορία όταν τρώτε μπανάνες

Οι πιθανές αιτίες της δυσφορίας στο στομάχι που παρουσιάζονται μετά την κατανάλωση μπανανών περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Οι μπανάνες συνιστώνται συνήθως για την αντιμετώπιση της ναυτίας. Διεγείρουν την παραγωγή βλέννας από την επένδυση του στομάχου, η οποία δρα ως φραγμός στις όξινες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.

Οι μπανάνες χρησιμοποιούνται επίσης για την αναπλήρωση του καλίου και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, που χάνονται λόγω εμετού ή διάρροιας. Παρά το γεγονός ότι είναι εύπεπτε, πολλοί έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όταν τρώνε μπανάνες.

Τι μπορεί να συμβαίνει αν αισθάνεστε δυσφορία αφού έχετε φάει μπανάνες

Αν και οι μπανάνες είναι γενικά καλά ανεκτές στο στομάχι, μερικοί εμφανίζουν φούσκωμα και αέρια αφού τις καταναλώσουν.

Ένας λόγος που κάποιος μπορεί να αισθανθεί δυσφορία μετά την κατανάλωση μπανανών οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και ζυμώνονται πιο εύκολα στο παχύ έντερο από τις αδιάλυτες ίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους.

Οι μπανάνες περιέχουν επίσης σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που δρα ως καθαρτικό και μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Μπανάνες και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ένα είδος απλού σακχάρου), ειδικά όταν είναι υπερώριμες. Σε πολλούς ανθρώπους που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνιστάται να αποφεύγουν τις μπανάνες γιατί μπορεί να προκαλέσουν πολλές από τις παρενέργειες που προκαλούνται με την άπεπτη λακτόζη (το σάκχαρο στο γάλα).

Δυσανεξία στις μπανάνες και στη φρουκτόζη

Ένα άτομο με δυσανεξία στη φρουκτόζη δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη φρουκτόζη. Τα άτομα με αυτή τη δυσανεξία θα πρέπει να περιορίσουν τη φρουκτόζη στη διατροφή τους.

Η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει ή να απορροφήσει τη φρουκτόζη με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αυτό προκαλεί φούσκωμα αερίων και κοιλιακή δυσφορία.

Οι περισσότεροι μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες φρουκτόζης που βρίσκονται σε φρούτα όπως οι μπανάνες. Συχνά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ανεχτούν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης που βρίσκονται στο μέλι και στο σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Πώς να αποφύγετε τα συμπτώματα των στομαχικών προβλημάτων από τις μπανάνες


Εάν αισθάνεστε αέρια, φούσκωμα, ή κοιλιακή δυσφορία μετά την κατανάλωση μπανάνας, μπορείτε να περιορίσετε το μέγεθος της μερίδας. Για παράδειγμα, αντί να τρώτε μία ή περισσότερες μπανάνες την ημέρα, ξεκινήστε τρώγοντας μισή μπανάνα για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας υποχωρούν.

Εναλλακτικά, εάν πιστεύετε ότι έχετε δυσαπορρόφηση φρουκτόζης, μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε προσωρινά από τη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, συμπεριλαμβανομένων των μπανανών. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε να προσθέσετε σιγά σιγά τροφές που περιέχουν φρουκτόζη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα τρόφιμα που προκαλούν το πρόβλημα.

Εάν τρώτε μπανάνες που είναι πολύ πράσινες ή άγουρες, μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσφορία στο στομάχι. Οι μη ώριμες μπανάνες περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, το οποίο, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως αέρια και φούσκωμα.

Οι ώριμες, ή μαγειρεμένες μπανάνες έχουν λιγότερο άμυλο και περισσότερα απλά σάκχαρα, γεγονός που τις καθιστά πιο εύκολες στην πέψη.

(με πληροφορίες από newsit. gr / verywellhealth. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί