6 κανόνες για να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές

Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά ή να διατηρήσετε το βάρος σας, το τραπέζι του Πάσχα αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να πάρει κάποιος βάρος από την πρώτη κιόλας μέρα υπερφαγίας, πρέπει να καταναλώσει περίπου 3.500 θερμίδες πάνω από τον μέσο όρο των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά, καθώς έχει υπολογιστεί ότι οι 3.500 θερμίδες ισοδυναμούν με ένα κιλό λίπους.

Η αύξηση του σωματικού βάρους δηλαδή, αποτελεί συνέπεια της κατανάλωσης επιπλέον θερμίδων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Αν λοιπόν μετά από ένα πλούσιο γεύμα επιστρέψετε στη διατροφική σας ρουτίνα, δεν κινδυνεύετε να σας απογοητεύσει η ζυγαριά.

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς ενοχές σας και να μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας:

Μην μένετε νηστικοί: Όταν το σώμα πεινάει και μένει χωρίς τροφή για πολλές ώρες, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Όταν λοιπόν θα φάτε ένα πλούσιο γεύμα, οι επιπλέον θερμίδες θα αποθηκευτούν ως λίπος. Για να το αποφύγετε, φάτε κανονικά ή έστω κάτι μικρό όπως μια χούφτα καρύδια ή ένα γιαούρτι.

Βουρτσίστε τα δόντια σας: Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά της μέντας αποτελεί φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. Πριν το γεύμα πιείτε ένα τσάι με μέντα ή βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόπαστα μέντας. Αποφύγετε ωστόσο τις τσίχλες μέντας, καθώς το μάσημα μπορεί να ανοίξει την όρεξή σας και να επιτείνει την πείνα σας.

Πίνετε νερό: Tο στομάχι αντέχει περίπου ένα λίτρο υγρών και φαγητού. Πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια νερό πριν από το γεύμα, μειώνετε το χώρο που θα καταλάβει το φαγητό, μένει όμως αρκετός για μια ικανοποιητική ποσότητα φαγητού.

Προγραμματίστε τι θα φάτε: Αν έχετε προαποφασίσει τι και πόσο θα φάτε, θα είναι πιο εύκολο να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Τις περισσότερες φορές τρώμε περισσότερο απ’ όσο πραγματικά θέλουμε επειδή παρασυρόμαστε από πειρασμούς που ακυρώνουν τις καλές προθέσεις μας. Αντί λοιπόν να δοκιμάσετε όλα τα ορεκτικά και τα γλυκά που υπάρχουν στο τραπέζι, προτιμήστε αυτό που σας αρέσει περισσότερο ή κάτι που σπάνια έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε.

Φάτε ένα μήλο: Τρώγοντας ένα μεσαίο μήλο περίπου 15 λεπτά πριν από ένα μεγάλο γεύμα, θα μειώσετε κατά περίπου 15% τον αριθμό των θερμίδων που θα πάρετε από το γεύμα λόγω της περιεκτικότητας του μήλου σε φυτικές ίνες. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 186 θερμίδες λιγότερες.

Κοιμηθείτε επαρκώς: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη (γκρελίνη και λεπτίνη) και αυξάνει την επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε καθημερινά επτά ώρες.

onmed/ photo unsplash

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί