ΥΠΟΥΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ στην Μακεδονία – Ελλάδα ΚΟΙΜΑΣΑΙ

Εμφανίστηκε ξαφνικά ιστοσελίδα με μαθήματα μακεδονικής γλώσσα και ύποπτο προπαγανδιστικό υλικό...

Μαθήματα… «μακεδονικής» γλώσσας από φιλοσκοπιανή ΜΚΟ στην Φλώρινα.

Όπως μεταδίδεται από mkd.md στα Σκόπια, η τοπική μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο ‘‘Μακεδονικής’’ Γλώσσας» θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα μαθήματα τυπικής «μακεδονικής» γλώσσας, σε Έλληνες πολίτες!

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η εν λόγω φιλοσκοπιανή ΜΚΟ ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό και πως κατέθεσε αίτημα για αναγνώριση της νομικής της μορφής στις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την Συμφωνία των Πρεσπών που έχει υπογράψει η Ελλάδα (άρθρο 1 παρ. 3β και 3γ) οι πολίτες των Σκοπίων ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική».

Διαβάζοντας, τώρα, τους στόχους και τις δράσεις που φιλοδοξεί να αναπτύξει η συγκεκριμένη φιλοσκοπιανή ΜΚΟ, γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια αναγνώρισης «μακεδονικής» μειονότητας στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα λένε:

«Πρωταρχικός στόχος του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα”.

(…)

Υπεράσπιση:

-Να υποστηρίξει την αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τη Ελλάδα της σύμβασης -πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες.

-Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την προστασία των γλωσσικών δικαιωμάτων των «Μακεδόνων» ομιλητών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη χρήση της δικής τους γλώσσας, στη χρήση των παραδοσιακών επωνύμων τους, στην σύσταση πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.

-Διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη βόρεια Ελλάδα, παράλληλα με τα σημερινά τοπωνύμια.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Δημοκρατία

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί