στα οποία απεικονίζονται ιστορικές φυσιογνωμίες που ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία.
Οι πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί τη Δευτέρα, φέρουν επιγραφές που αναφέρουν ότι οι ιστορικές φυσιογνωμίες που απεικονίζονται στα αγάλματα «ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά».
Συγκεκριμένα είχαν τοποθετηθεί χθες τέτοιες πινακίδες σε επτά αγάλματα στην γέφυρα “Oko”, στον ποταμό Αξιό, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Ωστόσο άγνωστοι, μερικές ώρες αργότερα έριξαν μπογιές στις πινακίδες και έγραψαν το ακρωνύμιο «ΜΚ», με αποτέλεσμα αυτές να καταστραφούν (φωτο). Η μοναδική επιγραφή που «σώθηκε» και δεν βανδαλίστηκε ήταν αυτή του βασιλιά Περσέα.
Παρόμοια φθορά έγινε την περασμένη νύχτα και στο άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου Β΄στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).
Τα αγάλματα αυτά είχαν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και περιμετρικά αυτής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, του εθνικιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο του προγράμματος εξαρχαϊσμού της χώρας.
Ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέταρ Σιλέγκοφ και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του γειτονικού κρατιδίου, Ντράγκι Ράσκοφσκι, δήλωσαν πως ανάλογα με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πινακίδες, αυτές θα καθαριστούν ή θα αντικατασταθούν με νέες.
Η τοποθέτηση τέτοιων πινακίδων στα αγάλματα με πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας αποτελεί υποχρέωση των αρμόδιων της γειτονικής χώρας, που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παρόμοιες πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πέρυσι τον Αύγουστο και στα τεράστια αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄ στο κέντρο των Σκοπίων, οι οποίες αμέσως αποτέλεσαν στόχο ακραίων στοιχείων που τις ξήλωσαν ή τις κατέστρεψαν.
(Εnikos – φωτο:photo screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η ΕΛΑΣ επικοινώνησε με την οικογένεια Αντετοκούνμπο μετά το απειλητικό μήνυμα που δέχθηκε από Τούρκο
- Τους πήραν χαμπάρι! Παγκόσμιος περίγελος το ΝΑΤΟ μετά την απάτη με την «εισβολή ρωσικών drones», video
- Ρωσία σε Ε.Ε.: «Με τις συνεχείς κυρώσεις δεν πετυχαίνετε τίποτα»
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι όλοι οι αστυνομικοί για το έλλειμμα άνω των 700.000 που αποκαλύφθηκε το 2022
- Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο Καματερό – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
- ΤτΕ: “Ανέβασε στροφές” η αγορά ακινήτων το β΄τρίμηνο 2025 – Νέα άνοδος των τιμών κατά 7,3%
- ΥΠΕΘΟ: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων
- Οι αργίες και οι διακοπές του νέου σχολικού έτους
- Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας
- Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά και το μεταναστευτικό