• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα ξαναβγεί και ακολουθεί πλωτό γεωτρύπανο

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα ξαναβγεί και ακολουθεί πλωτό γεωτρύπανο

Την ίδια στιγμή που η Αγκυρα ευαγγελίζεται την «ειλικρινή» διάθεσή της για διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο επί σειρά μηνών συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό στόλο μπαινοέβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμα και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θα ξαναβγεί.

Σε ερώτηση που του ετέθη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, Habertürk, σχετικά με τις διαμαρτυρίες της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι «κρατάμε» το Oruc Reis στην Αττάλεια, ο ίδιος απάντησε που, εξ’ όσων γνωρίζει, βρίσκεται εκεί «για εξάμηνη συντήρηση».

Ως γνωστόν, πάντως, η απόσυρση του Oruc Reis δεν έγινε τόσο με τεχνικά κριτήρια, όσο με διπλωματικά. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2020, και, προκειμένου να μην εγερθεί θέμα επιβολης κυρώσεων εις βάρος της, ο τουρκικός πολεμικός στόλος και το ερευνητικό σκάφος επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι οι «έρευνές» του θα συνεχιστούν «όπου είναι απαραίτητο». Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του και πλωτό γεωτρύπανο. Κάτι που και ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πρόσφατα, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όπου ολοκληρώνεται η έρευνα -είπε χαρακτηριστικά- τα ευρήματα εξετάζονται λεπτομερώς, δισδιάστατα και τρισδιάστατα και, στη συνέχεια, εάν υπάρχει πιθανότητα εύρεσης υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου ή πετρελαίου, τότε το γεωτρύπανο πηγαίνει εκεί».

ΠΗΓΗ: law&order