Τούρκοι ψαράδες: «Ψαρεύουμε κοντά σε ελληνικά νησιά»

Γράφει η Yeni Safak:

Απλώνουν τα δίχτυα τους για την Γαλάζια Πατρίδα : Οι ψαράδες χτίζουν τείχη στο Αιγαίο εναντίον στον Έλληνα και στον Εύξεινο Πόντο ενάντια στις νάρκες

Την ώρα που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα, οι Τούρκοι ψαράδες στηρίζουν την επιτήρηση.
Η νοοτροπία “Στρατιωτικό Έθνος”, αυτή τη φορά φάνηκε στην Γαλάζια Πατρίδα στις τρεις πλευρές της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ψαράδες σε Αιγαίο, Εύξεινο Πόντο και Μεσόγειο, στηρίζουν την επιτήρηση που ασκούν στην Γαλάζια Πατρίδα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το λιμενικό. Ένα από τα μέρη όπου επιτηρούν οι ψαράδες, είναι και η περιοχή Φίλιος του Ζόγκουλντακ όπου διεξάγονται και οι εργασίες γεωτρήσεων φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο. Ψαράδες που παλιότερα έβγαιναν για ψάρεμα στην περιοχή, τώρα κυνηγάνε νάρκες. Επί μήνες οι ψαράδες ασκούν επιτήρηση στην περιοχή, ώστε οι νάρκες που στήθηκαν στα λιμάνια της Ουκρανίας να μην φτάσουν να χτυπήσουν τα πλοία που διεξάγουν γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στην περιοχή Φίλιος.

Ο καπετάνιος Γιαβούζ Χεντεμ δηλώνει πώς εξουσιοδοτήθηκε από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) λέγοντας πως “Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τις νάρκες να προσεγγίσουν στην περιοχή Φίλιος. Με εξουσιοδότηση από την ΤΡΑΟ αρχίσαμε τα καθήκοντά μας στις 11 Απριλίου 2022. Αρχίσαμε συνολικά τέσσερα σκάφη και αυτή τη στιγμή με δύο σκάφη ερευνούμε τη θάλασσα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά οι ψαράδες μας εντόπισαν τρεις νάρκες ενώ μετά από τον Απρίλιο δεν εντοπίστηκε κάποια νάρκη στην περιοχή”. Ο Χεντέμ υποστηρίζει ότι ο ανώτερος τεχνολογικά αλιευτικός στόλος, υπάρχει στην Τουρκία και δηλώνει πως “Από τη σκοπιά των συσκευών και της χρήσης τους τα σκάφη μας είναι πολύ ανώτερα. Διαθέτουμε πολύ καλά συστήματα ραντάρ και για αυτό το λόγο ενταχθήκαμε στην επιτήρηση”

Δεύτερη περιοχή επιτήρησης των ψαράδων είναι το Αιγαίο. Και εδώ επιδεικνύεται η τουρκική σημαία με ψάρεμα σε διεθνή ύδατα από παράνομα διεκδικεί η Ελλάδα. Τα δίχτυα που απλώνονται σε διεθνή ύδατα ταυτόχρονα χαράσσουν και τα σύνορα προς την Ελλάδα.

Ενίοτε οι ψαράδες υπόκεινται ακόμη και σε ένοπλες παρενοχλήσεις από την Ελλάδα. Ο Μεχμέτ Ακσοι πού είναι ψαράς στη Σμύρνη δηλώνει :”Εμείς ψαρεύουμε κοντά σε ελληνικά νησιά. Πέρσι το σκάφος μου σε αυτά τα νερά, δέχτηκε πυρά από τους Έλληνες. Το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση. Πιστεύω πως φέτος θα μας παρενοχλήσουν ακόμη περισσότερο. Εμείς εδώ προειδοποιούμε τους ψαράδες μας. Να είμαστε προσεκτικοί και να μην αποτελέσουμε αιτία για οποιονδήποτε πόλεμο.
….
Αν εμείς εδώ δεν ψαρέψουμε τότε στην πράξη όλο το Αιγαίο παραδίδεται στους Έλληνες. Οι ναυτικές δυνάμεις μας προστατεύουν τα νερά μας και εμείς κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας. Εμείς είμαστε προστάτες αυτής της θάλασσας και αποτελεί περηφάνια για μας να κυματίζουμε την τούρκικη σημαία σε αυτές τις θάλασσες. Όσο περνά από το χέρι μας προσπαθούμε να επιτηρούμε την Γαλάζια Πατρίδα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Εμείς με περηφάνια πάμε στα νερά μας. Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τη Γαλάζια Πατρίδα ”

Μετάφραση Τουρκικά Νέα, photo intime

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί