Τουρκικός τύπος: «Απάντηση στην Ελλάδα οι αντι-NAVTEX στο Αιγαίο»

«Απάντηση στην Ελλάδα που δεν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, οι NAVTEX από την Τουρκία»,

είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που κατηγορεί την Αθήνα πως αθέτησε το Μνημονιο Παπούλια – Γιλμάζ (1988) γι’ αποφυγή διεξαγωγής ασκήσεων σε διεθνή ύδατα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποτυπώνει τις θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση των νέων προκλητικών αντι-NAVTEX, ως απάντηση στη NAVTEX της Ελλάδας για ασκήσεις με πυρά στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για αεροανυτική άσκηση.

«Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο του Μορατόριουμ που καθιερώθηκε από το Μνημόνιο Συνεργασίας του 1988, η Τουρκία δεν προγραμμάτισε στρατιωτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου κατά τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων εκπαίδευσης-κατάρτισης του 2021. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν συμμορφώθηκε με τη συμφωνία και κήρυξε έναν τομέα εκπαίδευσης – πρακτικής για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που καθορίστηκε από το Μορατόριουμ» αναφέρει η Γενί Σαφάκ κατηγορώντας στη συνέχεια τη χώρα μας και επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να παρουσιάσει το άσπρο ως … μαύρο.

«Παρά τη στάση της Τουρκίας και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με το Μορατόριουμ. Για την Τουρκία, η οποία ακολουθεί στενά τις πρακτικές της Ελλάδας που παραβιάζει το Μορατόριουμ, κατέστη αναγκαίο να ανταποκριθεί στο ίδιο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Στη συνέχεια, με τις ανακοινώσεις NAVTEX στις 22 Ιουνίου 2021, ανακοινώθηκαν χώροι στρατιωτικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

(protothema)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί