• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τουρκική απειλή για τον Έβρο: Χτίστε τον φράχτη όπου θέλετε, αλλά όχι στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκική απειλή για τον Έβρο: Χτίστε τον φράχτη όπου θέλετε, αλλά όχι στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκινά η επόμενη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση...

Λήξαν θα μπορούσε να θεωρηθεί το μέτωπο που άνοιξε στο… εσωτερικό με αφορμή το περιστατικό στον Έβρο και δημοσιεύματα για τουρκική εισβολή!

Παρά την ένταση που επικράτησε χθες στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (ΕΔΩ), ξεκαθάρισε το τοπίο και υπογραμμίστηκε πως ο φράκτης «θωράκισης» των συνόρων στον Έβρο, παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας, θα κατασκευασθεί κανονικά.

Η συνέχιση κατασκευής του φράκτη αποτελεί την αμέσως επόμενη σοβαρή δοκιμασία για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξη του στο Star αποκάλυψε και το πως θα γίνει η κατασκευή του φράκτη καθώς δήλωσε ότι για την επίσπευση της διαδικασίας θα τοποθετηθεί εντός ελληνικού εδάφους.

«Τον κάνουμε, για να σας το εξηγήσω και τεχνικά, λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής. Απλά, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, υπό το βάρος και του συγκεκριμένου περιστατικού και της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή για την χάραξη της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο φράκτης και εάν θα επιλεγεί να παρακαμφθούν σημεία στα οποία εγείρει εντάσεις η Τουρκική πλευρά, ώστε να μην ερμηνευθεί μια τέτοια κίνηση ως αποδοχή των τουρκικών αμφισβητήσεων…

Ήδη, η Τουρκία άρχισε να προκαλεί και να απαιτεί να την ρωτήσουμε για το τείχος στον Έβρο. O Eγεμεν Μπαγις-πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να χτίσει το τείχος της όπου επιθυμεί, εκτός από τα σύνορα με την Τουρκία. Διότι οποιαδήποτε ενέργεια προκαλεί μία αντίδραση. Και αν δεν τους νοιάζει η αντίδραση τότε ας το προσπαθήσουν. Αν επιθυμούν έξτρα φράχτες για να προστατεύσουν τα σύνορα, θα έπρεπε και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε αυτό, ώστε να εξυπηρετούνται και οι δύο πλευρές.  Αν όμως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιμένει να δρα μονόπλευρα, τότε θα υπάρξουν συνέπειες από τις αντιδράσεις της μονόπλευρης συμπεριφοράς».

Τότε η δημοσιογράφος τον ρωτά: «Τι είδους αντίδραση θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα;».

«Ας χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους για αυτό (χαμόγελα). Νομίζω πως η πρωτεύουσα μου η Άγκυρα ήδη διαθέτει έτοιμο σχέδιο B σχέδιο C και σχέδιο D. Ο πιο απλός τρόπος όμως είναι το πρώτο σχέδιο. Στο οποίο οι δύο πλευρές, οι δύο γείτονες και σύμμαχοι, συναντώνται, κάνουν διάγνωση του προβλήματος και βρίσκουν την καλύτερη λύση για να λύσουν το πρόβλημα. Πάντοτε υπήρξαμε πολύ συνεργατικοί με τους γείτονές μας. Για όσο βέβαια και αυτοί επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Νομίζω πως αυτό που συνέβη στην Κύπρο θα έπρεπε να τους είχε διδάξει ένα μάθημα. Αν δρούνε μονόπλευρα θα δρούμε και εμείς μονόπλευρα».

Αν αυτό δεν είναι απειλή, η οποία ξεστομίζεται από το στόμα, έστω, πρώην υπουργού, τότε τι είναι;

Οι Τούρκοι θα δεχτούν μόνο μία λύση: Αυτήν, κατά την οποία θα πάρουν κάτι! Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα σοβαρεύουν. Η Ελλάδα θα πρέπει σύντομα, εφόσον εμμείνει στην σκληρή, για τα νεοελληνικά δεδομένα, πολιτική γραμμή Μητσοτάκη, να αποκρούσει τουρκική επίθεση, είτε αυτή είναι διπλωματική, είτε στρατιωτική.