Τουρκία Κοινή επιστολή με την Λιβύη στα Ηνωμένα Έθνη για το «μνημόνιο» νότια της Κρήτης

Κοινή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν από κοινού Τουρκία και Λιβύη, εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον της Αθήνας και της κριτικής που ασκήθηκε από πλευράς της για το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Μέσω της εν λόγω επιστολής, όπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, Τουρκία και Λιβύη «προτρέπουν την Ελλάδα να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις δύο χωρών».

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του 2022 μεταξύ των κυβερνήσεων Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον τομέα της συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες είναι ένα νομικό όπλο που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Το μνημόνιο συνεργασίας προσβλέπει και στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου πληροί πλήρως τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αναφορικά με τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ κρατών» γράφουν ο Feridun Sinirlioglu, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, και ο Taher El-Sonni, μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης.


Κατά την ίδια πηγή, η επιστολή τονίζει ότι «αντίθετα με τις αιτιάσεις της Ελλάδας, η κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται συμφωνίες με άλλα κράτη».

CNN Greece/intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί