Το χθεσινό ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Πιέσεις, εκβιασμοί σε Ελλάδα και Κύπρο: Ευρώπη, ΝΑΤΟ, Ο.Η.Ε., Έβρος

Με απλά λόγια η θέση Αθήνας και Λευκωσίας

Όχι με τον καλύτερο αλλά, δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν θέλει να τα «σπάσει» με την Τουρκία, θετικό τρόπο για την Ελλάδα και την Κύπρο έληξε το ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες.

Δεν έγινε αναφορά στην λέξη «κυρώσεις», ωστόσο, σύμφωνα με τις Ελληνικές θέσεις, είναι πολύ σαφής και συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία, ενώ ταυτόχρονα τις κατοχυρώνει και νομικά με την αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Το κείμενο μιλά συγκεκριμένα για «σύνολο εργαλείων», υποσύνολο των οποίων είναι οι κυρώσεις, ενώ επί της ουσίας δίνει προθεσμία στην Τουρκία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και έως τότε θα παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες.

ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ: Η Ελλάδα δεν κέρδισε κυρώσεις αλλά παραθυράκι κυρώσεων, την ώρα που το Βερολίνο και χώρες του Βορρά δεν ήθελαν καθόλου κυρώσεις. (λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Χρειάστηκαν πάντως σκληρές διαπραγματεύσεις με εντάσεις, διακοπές και ανατροπές, καθώς δύο φορές τα προσχέδια που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δεν έγιναν αποδεκτά από την ελλαδική και την κυπριακή πλευρά.

Όπως ανακοίνωσε δε το ΝΑΤΟ, σε συμφωνία για την δημιουργία μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου ήρθαν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, δεν είναι τυχαίο πως γνωστοποιήθηκε ότι ο Ο.Η.Ε. πρωτοκόλλησε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που, σύμφωνα με την Αθήνα αποτελεί τυπική διαδικασία, ωστόσο μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το χρονικό σημείο, στο οποίο συνέβη.

Παράλληλα στον Έβρο χθες το βράδυ ξέσπασαν ξαφνικά φωτιές σε δύο μέτωπα, σε περάσματα αλλοδαπών, με τις Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο στοχευμένου εμπρησμού.

ΣΥΝΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός πως προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος δέχτηκαν και δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς σε όλα τα επίπεδα, για να δεχτούν κάποια πράγματα. Πάρα ταύτα πήραν ότι καλύτερο μπορούσαν, ενώ θα υπάρχει εκ νέου εξέταση της τουρκικής στάσης τον Δεκέμβριο. Αυτό ειπώνεται, τουλάχιστον. Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα και, στην περίπτωση της Ελλάδας, με κέντρα που δεν συμπαθούν και τόσο τον Ελληνισμό. ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί