Τι είναι η Κόκκινη Βίβλος της Τουρκίας, την οποία αλλάζει ο Ερντογάν και φέρνει εξελίξεις

Ας ετοιμαζόμαστε...

Έπειτα από οδηγίες του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν εργασίες για την ενημέρωση του Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, ενός κειμένου στο οποίο ουσιαστικά περιγράφεται το δόγμα εσωτερικής και εξωτερικής ασφαλείας της χώρας.

Σε αυτό βρίσκονται οι αρχές των εσωτερικών, εξωτερικών και αμυντικών τρόπων δράσης της γείτονας και περιγράφεται ως «Κόκκινη Βίβλος» ή «Μυστικό Σύνταγμα» του κράτους!!! Η Κόκκινη Βίβλος περιγράφει, εν ολίγοις,τις αρχές των εσωτερικών, εξωτερικών και αμυντικών τρόπων δράσης της γείτονας, σύμφωνα με τις απόψεις που καθορίζονται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Τι σχέση έχει η Ελλάδα με όλα αυτά; Το πνεύμα που θα επικρατεί στην τροποποίηση της Κόκκινης Βίβλου, λένε οι πληροφορίες, είναι πως η Τουρκία έχει δυσανάλογο χώρο σε σχέση με τον πληθυσμό και την σημερινή επικράτειά της και οφείλει (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) να μεγαλώσει!!!

Όπως μεταδίδεται, η επικαιροποίηση αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες της Τουρκίας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι ενεργειακές πολιτικές, η περιφερειακή σταθερότητα και οι εξωτερικές σχέσεις. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία και η απειλή του PKK προσδιορίστηκαν ως κύριες απειλές.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εξωτερική πολιτική του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος έχει ως στόχο να γίνει βασικός παράγοντας της ευρύτερης γειτονιάς μας, ιδίως στην Συρία και το Ιράκ, και να έχει λόγο στους ενεργειακούς πόρους και τις διαδρομές μεταφοράς στην ανατολική Μεσόγειο. Το πώς θα γίνει το τελευταίο θα εξαρτηθεί, προφανώς, από τις συζητήσεις με την Ελλάδα για το Αιγαίο και ειδικά για το Καστελόριζο.

Με λίγα λόγια, το επικαιροποιημένο τουρκικό Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό των στρατηγικών άμυνας και ασφάλειας της χώρας και θα αποτελέσει την βάση επιδιωκόμενων αλλαγών στην περιοχή μας!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί