Ύπουλα παιχνίδια των Τούρκων: Υπέκλεψαν μελέτες για τον φυσικό πλούτο της Κύπρου;

Εκτεθειμένη για άλλη μία φορά στα πανούργα σχέδια της Άγκυρας βρίσκεται η ελληνική πλευρά.

Σε συνέχεια των χθεσινών δημοσιευμάτων περί «κλοπής» έτοιμων κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ από τους Τούρκους, ένας Ελληνοκύπριος αξιωματούχος όχι μόνο επιβεβαίωσε την είδηση αλλά άφησε να εννοηθεί πως η Άγκυρα υπέκλεψε μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, ήταν αυτός που μίλησε στην ΕΡΤ περί υποκλοπής συγκεκριμένων μελετών από τους Τούρκους, με φόντο το «Οικόπεδο 8», μερικά μόνο ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λεμεσού.

«Υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες»

Η παραπάνω δήλωση-«βόμβα» δείχνει και την αμηχανία που επικρατεί σε Ελλάδα και Κύπρο κυρίως ως προς το ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ξέρουν με ποιον τρόπο οι Τούρκοι μπόρεσαν να υποκλέψουν τις μελέτες για τα κοιτάσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας απέρριψε ωστόσο το γεγονός οι δύο μεγάλες εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL να έχουν παραχωρήσει οι ίδιες πολύτιμα στοιχεία στους Τούρκους.

Θυμίζουμε πως στις δύο αυτές εταιρείες , ιταλικών και γαλλικών συμφερόντων αντίστοιχα, έχουν ανατεθεί οι έρευνες των κοιτασμάτων στο «Οικόπεδο 8» της Κυπριακής ΑΟΖ.

(Energypress)

Tι προηγήθηκε

Χθεσινό δημοσίευμα του κυπριακού Philenews, ανέφερε πως από το προηγούμενο Σάββατο οι Τούρκοι μέσω του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» προβαίνουν σε στοχευμένες γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 8» της Κυπριακής ΑΟΖ, φτάνοντας στο σημείο να…κλέψει όλες τις μελέτες που είναι στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εύρεση κοιτασμάτων.

Η Άγκυρα μάλιστα μετονόμασε την ίδια τοποθεσία γεώτρησης από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».

Οι υποβρύχιες έρευνες νότια του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου .

Για αυτόν λοιπόν τον λόγο επιλέγηκε σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά.

Εκμεταλλευόμενη τις συγκεκριμένες μελέτες, η Άγκυρα (εντελώς «τυχαία») έστειλε το «Γιαβούζ» να τρυπήσει σε μία απόσταση αρκετά κοντινή από το «σημείο 3» -στο νότιο τμήμα του «Οικοπέδου 8»- για το οποίο έκανε αναφορά η έκθεση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί