• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεκαθάρισαν οι προθέσεις των Τούρκων – Θέλουν «ακρωτηριασμό» της Ελλάδας μέσω…διαλόγου

Ξεκαθάρισαν οι προθέσεις των Τούρκων – Θέλουν «ακρωτηριασμό» της Ελλάδας μέσω…διαλόγου

«Ελάτε να τα βρούμε», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται συνεχώς από την Άγκυρα.

Δεν μας ετοιμάζουν απαραίτητα για πόλεμο, αλλά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον φόβο μίας ένοπλης σύρραξης η οποία εννοείται δεν θα περιοριστεί μόνο σε ένα «τοπικό θερμό επεισόδιο».

Αυτό πλέον ξεκαθαρίστηκε τόσο μετά την αιφνίδια παρέμβαση της Άνγκελας Μέρκελ, την οποία εκθειάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ (Δείτε ΕΔΩ), αλλά και με τις σημερινές δηλώσεις του δεξί χεριού του Ερντογάν στην τουρκική κυβέρνηση.

Ο λόγος για το μήνυμα που θέλησε να περάσει στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ πως τουρκική πρόθεση δεν είναι ο πόλεμος αλλά να κάτσει η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία στο ίδιο τραπέζι για να μία -συμβιβαστική;- λύση!

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις».

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε «υπερβολική» την αντίδραση της Ελλάδας, δείχνοντας πως ενδεχομένως η Άγκυρα να μην περίμενε μία τόσο γενικευμένη επιφυλακή της χώρας μας μετά την έκδοση NAVTEX στις 21 Ιουλίου:

«Η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική. Σαν να ήταν μια στρατιωτική κίνηση. Δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση.

Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων».

Βέβαια ξέρουν πως εφόσον κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , παρουσία ενδεχομένως ενός ή περισσοτέρων διαμεσολαβητών ( Γερμανία; ), οι διαφορές με την Ελλάδα σε μία σειρά από καίρια ζητήματα όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών θα είναι ΧΑΩΔΕΙΣ.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν κατά πόσο η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να τραβήξει τα σχοινιά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπό το καθεστώς απειλών η ελληνική πλευρά αρνείται οποιονδήποτε διάλογο.

(φωτο:eurokinissi)