• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τούρκοι: «Στο χείλος του πολέμου με την Ελλάδα» – Ύμνοι στη γερμανική παρέμβαση

Τούρκοι: «Στο χείλος του πολέμου με την Ελλάδα» – Ύμνοι στη γερμανική παρέμβαση

AEGEAN
Μετρώντας την 3η συνεχόμενη όπου επικρατεί ένταση στην περιοχή του Καστελορίζου,

ο τουρκικός τύπος άρχισε να κάνει πιο «πομπώδεις» αναφορές στα ελληνοτουρκικά.

Πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας στην Τουρκία γράφουν για την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλησίον του Καστελορίζου.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Σοζτζού» η οποία σε σημερινό της άρθρο κάνει λόγο για «οριακή κατάσταση πολέμου», εξυμνώντας παράλληλα τη…συνδρομή της Άνγκελα Μέρκελ στην αποφυγή μίας ένοπλης σύρραξης.

«Το πλοίο μας Oruc Reis ξεκίνησε γεωτρητρικές δραστηριότητες. Όταν η Ελλάδα έστειλε πλοία και αεροπλάνα, πήγαν στην περιοχή τουρκικά F-16 και 18 πολεμικά πλοία. Η ένταση αυξήθηκε. Η Μέρκελ παρενέβη και απεφεύχθη η σύγκρουση».

Αρκετά τουρκικά μέσα μάλιστα κάνουν αναφορές στο επίμαχο δημοσίευμα της γερμανικής Bild στο οποίο περιγράφονται τα τηλεφωνήματα της Γερμανίδας καγκελαρίου στους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μάλιστα ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας, Γιούλιαν Ρίπιε:

«Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το τι έγινε χθες βράδυ. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, γύρω στις 8 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, είχε συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι υποσχέθηκε και τι ειπώθηκε, ξέρουμε όμως ότι ήταν μία πολύ έντονη κατάσταση, οι δύο στρατοί, ο ελληνικός και ο τουρκικός. ειδικά τα Ναυτικά των δύο χωρών στην πραγματικότητα ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν το ένα το άλλο. Έπειτα απ’ αυτήν τη συζήτηση, το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου που κατευθυνόταν στο Καστελόριζο επέστρεψε στη θέση του και τώρα βρίσκεται στη Μεσόγειο».

Το…δικαίωμα στην αυτοάμυνα της Τουρκίας!

Σε άλλα τουρκικά μέσα όπως είναι η επίσης φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ», οι τίτλοι είναι ακόμη πιο προκλητικοί:

«15 πολεμικά πλοία το προστατεύουν (το Oruc Reis). Ακυρώθηκαν οι διακοπές στον ελληνικό στρατό».

Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Απόστρατου Αντιναύαρχου και «πατέρα» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι εκείνη που θα κληθεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα!!!

«Mετά τη συμφωνία της Λιβύης, είναι η πρώτη σεισμική έρευνα σε αυτήν την περιοχή. Την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018, αλλά λόγω του ότι τότε δεν είχε κηρύξει υφαλοκρηπίδα (η Τουρκία) και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, τελικά η έρευνα δεν έγινε.

Εάν η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτα πυρ, θα έχει προβεί σε σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν δέχεται επίθεση».

(φωτο:screenshot)