Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Λωζάνης με τα νησιά

Προκλητικές αναφορές κατά της Ελλάδας έκανε ξανά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου, σε χθεσινή του ομιλία στη Βουδαπέστη.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις με την Ελλάδα, η Τουρκία κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νέο-οθωμανισμό, ενώ κατηγόρησε ξανά τη χώρα μας πως παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

«Θεωρώ ότι για να κατανοήσουμε την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει εξαιτίας των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας ή μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών. Ωστόσο, όταν αναπτύσσουμε δραστηριότητες στην Αφρική, τις χαρακτηρίζουν “αναθεωρητικές” και “νεο-οθωμανικές”.

Αυτό είναι λάθος. Όταν κληθήκαμε να συζητήσουμε σε πολιτικό επίπεδο με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για την Αφρική, τότε διαπίστωσα πως κάποια μπλοκ οικοδομήθηκαν αποκλείοντας την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα της χώρας και των Τουρκοκυπρίων. Μας κατηγόρησαν ως αναθεωρητικούς, αλλάα δεν είμαστε αναθεωρητικοί, απλά θέλαμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματά μας.

Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Έστειλα και επιστολή στον ΟΗΕ ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών».

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί