• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Θερμό επεισόδιο» νοτίως της Κρήτης! Tουρκική φρεγάτα παρενοχλεί γαλλικό ερευνητικό πλοίο εντός της ελληνικής ΑΟΖ! – ΒΙΝΤΕΟ

«Θερμό επεισόδιο» νοτίως της Κρήτης! Tουρκική φρεγάτα παρενοχλεί γαλλικό ερευνητικό πλοίο εντός της ελληνικής ΑΟΖ! – ΒΙΝΤΕΟ

Οι Τούρκοι αμφισβητούν εμπράκτως για πρώτη φορά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Ένα πραγματικό θρίλερ για γερά νεύρα με την εμπλοκή τριών χωρών (Ελλάδας-Τουρκίας-Γαλλίας) εξελίσσεται νοτίως της Κρήτης.

Όπως αποκάλυψε πριν από λίγο το OPEN, η Άγκυρα έστειλε φρεγάτα νοτίως της Κρήτης προκειμένου να εμποδίσει γαλλικό σκάφος από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της συμφωνηθείσας θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Θυμίζουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή που πλέει το γαλλικό ερευνητικό σκάφος υπάγεται, κατά τη ρητορική της Άγκυρας, εντός της περιοχής που παρανόμως δεσμεύει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το γαλλικό πλοίο παρά τις προκλήσεις των Τούρκων, συνεχίζει κανονικά τις έρευνές του, ενώ απέναντι από το τουρκικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται ελληνική Φ/Γ.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα εξέδωσε χθες Παρασκετή Navtex που καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης μέχρι και τα νότια της Ρόδου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνογαλλική ερευνητική προσπάθεια στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η Τουρκία απάντησε με αντι-Navtex, θεωρώντας ότι τα σημεία εντάσσονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται λίγες ώρες πριν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβεί στο Κάιρο, για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.