Η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου -η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, κατόπιν της συμφωνίας θεσμοθέτησής της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον Ιούλιο του 2023- σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και την εμβάθυνση και διεύρυνσή της σε μια σειρά από τομείς, πέρα από την εξωτερική πολιτική, όπου η συνεργασία και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας είναι διαρκής.
Άμυνα, ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, ψηφιακή πολιτική, έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, εργασία και κοινωνική ασφάλιση, κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, οικονομία, κοινωνική πολιτική, ναυτιλία είναι οι τομείς συνεργασίας που θα συζητηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Κύπρου
Στη Σύνοδο θα προεδρεύσουν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την κινητικότητα σε επίπεδο γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη-Τατάρ υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι για την Ελλάδα η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στη δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας, και οι υφυπουργοί Άμυνας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υγείας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης.
Μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου, θα ακολουθήσει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα για την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και για τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο.
Στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός θα παραστεί επίσης μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα μιλήσουν στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας που διοργανώνεται με στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
ΑΠΕΜΠΕ,Νίκος Αρμένης – φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















