Στέλιος Πέτσας: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 αναφέροντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην επικοινωνία του με την Άγγελα Μέρκελ

εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, παρά το ότι το είχε ζητήσει.

Αναφέρει στη συνέντευξη, πως ο πρωθυπουργός υπενθύμισε μέσω επιστολών που απέστειλε, στους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. που θα πάρουν μέρος στη Διάσκεψη, αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της ΕΕ, ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα τα διεκδικήσει υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με κάθε τρόπο.

Επίσης, υπενθύμισε τα συμπεράσματα στις 12 και 13 Δεκεμβρίου του 2019 της ΕΕ, σχετικά με τα άκυρα κι ανυπόστατα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας που δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα».

Τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα πάρουν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, είναι θεματοφύλακες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου του 2019 και πρέπει να υπερασπιστούν αυτή την απόφαση.

Ο κ. Πέτσας είπε μεταξύ άλλων: «Ήθελε να περιοριστεί καθαρά στο ζήτημα της ενδεχόμενης πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Έχει φυσικά στο μυαλό της το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που είναι ένα σοβαρό ζήτημα και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες σε όλους. Αποτυπώνονται στα κοινά μας συμπεράσματα. Κανείς δεν τις αγνοεί. Όλοι τις λαμβάνουν υπόψη. ΟΙ διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, υπερασπίζονται και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Υπενθύμισε πάνω στο θέμα ότι ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένου του βέτο.

«Και αυτό είναι ένδειξη αποφασιστικότητας, ότι προασπίζουμε τις ελληνικές θέσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί. Και μάλιστα, δεν θα χρειαστεί να φτάσει σε ανώτατο επίπεδο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κατώτερο επίπεδο, στο επίπεδο των Υπουργών».

Είναι ξεκάθαρο, όπως δηλώνει ο κ. Πέτσας, από όλες τις τοποθετήσεις του κ. Χάφταρ, ότι εφόσον αλλάξει η κατάσταση στη Λιβύη, θα ακυρώσει τα “μνημόνια” με την Τουρκία, και θα προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας έτσι τις προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε ξεκινήσει με τη Λιβύη και διακόπηκαν το 2010.

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα υπερασπιστούμε. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας προς τη γείτονα χώρα, αλλά και σε όλους τους διεθνείς παράγοντες».

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί