• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι Τούρκοι: Το τηλεφώνημα που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών

Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι Τούρκοι: Το τηλεφώνημα που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο...

Ο πλους του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 24 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, έδειξε πως οι Τούρκοι όταν βρίσκουν ανοιχτές πόρτες, εισβάλλουν.

Μάλιστα, κυκλοφόρησαν σενάρια πως ο υφυπουργός Άμυνας θα έριχνε στεφάνι στην θάλασσα των Ιμίων προς τιμήν των νεκρών ηρώων. Υπάρχουν οι υποψίες πως η παράλειψη συνδέεται με την προκλητική παρουσία –και την αποχώρηση- του τουρκικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Ουζούγκεργκιν, κάλεσε τηλεφωνικά το υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος ζητούσε να μάθει αν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Στεφανής, προτίθεται να προσεγγίσει τις βραχονησίδες Ίμια.

Οι Έλληνες διπλωμάτες, αν ισχύουν φυσικά οι πληροφορίες, απάντησαν στον τούρκο πρέσβη πως ο κ. Στεφανής  επισκεπτόταν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των παράνομων μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Τίτε ο κ. Ουζούγκεργκιν ευχαρίστησε και έκλεισε το τηλέφωνο.

Το τηλεφώνημα δεν ήταν τυχαίο! Οι Τούρκοι ήθελαν να είναι σίγουροι. Η Άγκυρα θυμίζει στην Αθήνα πως, σύμφωνα με την ίδια, οι δύο βραχονησίδες αποτελούν μια γκρίζα ζώνη αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Την ίδια ώρα το Oruc Reis έπλεε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για να απασχολήσει ολόκληρη την Ελλάδα που θρηνούσε για ακόμα μία χρονιά τους νεκρούς ήρωές της.

Η κυβέρνηση έκρινε πως η απάντηση που έπρεπε να δοθεί ήταν η «ψυχραιμία και όχι η υπεραντίδραση». Το πλήρωμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» προσέγγισε το τουρκικό ερευνητικό και η απάντηση που πήραν από τους Τούρκους ήταν πως πλέουν άνωθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να προβεί, τις επόμενες μέρες σε δηλώσεις τύπου: «Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ναυτικά της μίλια στα 12» και «θα κερδίσουμε ένα θερμό επεισόδιο».

Αυτό που προκύπτει όμως είναι πως η Τουρκία υπολογίζει την Ελλάδα, εφόσον δει πράξεις από αυτήν. Πρέπει η χώρα μας να αποβάλλει το φοβικό σύνδρομο.

Μας είπαν ότι το Oryc Reis παρασύρθηκε στην περιοχή από τον… «κακό καιρό». Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό ίσχυε (που δεν ισχύει), εντύπωση, προκαλεί η παραμονή του Οruc Reis στην περιοχή και μετά την σχετική βελτίωση του καιρού.

Αυτή η κωλυσιεργία να αποχωρήσει γρηγορότερα προς τα ανατολικά, επέτρεψε σε κάποιους να υποθέσουν ότι συνέδεσε την παραμονή του, εκτός των τουρκικών επιδιώξεων να «κλέψουν» ζωτικό χώρο από την Ελλάδα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, με το τουρκικό -πάγιο- αίτημα να μην ρίξει η ελληνική πολιτεία στεφάνι στα Ίμια. Το υπουργείο Άμυνας, που πρωτίστως χειρίστηκε το περιστατικό με το Orus Reis , δεν επιβεβαιώνει ωστόσο τις παραπάνω υποθέσεις που γίνονται.

Εκ των πραγμάτων πάντως, ούτε στεφάνι κατατέθηκε, ούτε οι Τούρκοι ένιωσαν αντίδραση.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...