ΗΠΑ: Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η Σούδα του βορρά

Κι οι Ρώσοι το ξέρουν επίσης...

Την εκτίμηση ότι τα «σαφή μηνύματα» που έχει εκπέμψει το Κογκρέσο έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα των F-16 καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία, εξέφρασε ο υποψήφιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς ο Μπράιαν. Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος προορίζεται να διαδεχτεί την Κάρεν Ντόνφριντ, στο χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών και ευρασιατικών υποθέσεων.

Ο κ. Μπράιαν προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του. Ο υποψήφιος υφυπουργός συμφώνησε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή για το πρόσφατο περιστατικό παραβίασης που σημειώθηκε στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι δεν το γνωρίζει και δεσμεύτηκε να επανέλθει όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες. Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ είχε παρατηρήσει ότι το πρόσφατο περιστατικό παραβίασης είναι παράξενο με δεδομένο ότι έρχεται να διακόψει την περίοδο ηρεμίας που είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Δεν μπορούμε να έχουμε μια πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο

«Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, σχετικά με την εξέταση του ενδεχομένου από την κυβέρνηση για την παροχή των F-16 στην Τουρκία.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη την ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε το ναι. Η Σουηδία έπρεπε να είναι μέσα (στο ΝΑΤΟ). Θα μπορούσε να συγκαλέσει το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στη ψηφοφορία. Δεν το έχει κάνει.

Και, ξέρετε, δεν μπορούμε να έχουμε μια πολεμική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, στην οποία όχι μόνο έχουμε τη μακροχρόνια βάση στο κόλπο της Σούδας, αλλά έχουμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει γίνει η Σούδα του Βορρά και ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο και κέντρο μεταφόρτωσης του ΝΑΤΟ.

Τώρα, πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μια εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο (σύμμαχο) και να του πουλάμε με κάποιο τρόπο τα F-16;

Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα στο οποίο θα επικεντρωθείτε, εάν και η επικύρωση του διορισμού σας εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι κάτι απίστευτα σημαντικό. Ελπίζω ότι θα εργαστούμε στο σχήμα 3+1 με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

(απεμπε – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί