• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Ηχηρή παρέμβαση Μόσχας: «Εξωτερικές δυνάμεις μπαίνουν σφήνα στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Ηχηρή παρέμβαση Μόσχας: «Εξωτερικές δυνάμεις μπαίνουν σφήνα στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Τι εξόργισε το Κρεμλίνο;

Μία μάλλον πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ανακοίνωση μας έρχεται από τη Ρωσία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών της ομόδοξης χώρας.

Στην καταγγελτική ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «εξωτερικές δυνάμεις» που επιμένουν να «μπαίνουν σφήνα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας», με αιχμές κατά δημοσιευμάτων από μερίδα του ελληνικού τύπου.

Η στάση αυτή της Ρωσίας, πέρα από το περιστατικό το οποίο καταγγέλεται από τη Μόσχα, δεν είναι καινούργια, αλλά αποτελεί δυστυχώς το αποτέλεσμα της πάγιας «αποστροφής» των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στα κατά καιρούς «καλέσματα» της ρωσικής ηγεσίας.

Παραθέτουμε αυτούσια την αυστηρή ρωσική θέση, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Στις 28 Ιανουαρίου 2020, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε μια συνέντευξη του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, συγγραφέα του βιβλίου “Τρίτη Ρώμη”.

Στη συνέντευξη και στο “έργο” του υπάρχουν πολλές ψευδείς ισχυρισμοί και παράλογες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας.

Ο Α. Μασσαβέτας καλεί τους Έλληνες αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν «τη σοβαρότητα της γεωστρατηγικής απειλής της Ρωσίας», η οποία εδώ και αιώνες προσπαθεί να «τορπιλίσει της ισχύ της Ελλάδας» και ενεργά χρησιμοποιεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τον σκοπό αυτό.

Στην αρρωστημένη φαντασία του συγγραφέα, ο οποίος «αποκαλύπτει την αλήθεια», η Ρωσία εμφανίζεται ως μια μοχθηρή δύναμη που διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Ελλάδας, «χειραγωγεί οργανωμένα και επιδέξια» την ελληνική κοινή γνώμη, δωροδοκεί σχολιαστές με επιρροή και εκβιάζει τους ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, τα πιο εντυπωσιακά κοινά επιτεύγματά μας, τα οποία Ρώσοι και Έλληνες εκτιμούν, οι διμερείς πολιτιστικές και ανθρωπιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων φόρουμ, των φεστιβάλ και των στρατιωτικών εκδηλώσεων, είναι, κατά την άποψη του συγγραφέα, τίποτα περισσότερο από άμεση καταστροφή από την πλευρά της Μόσχας και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ο κ. Μασσαβέτας έφτασε μέχρι το σημείο να επιχειρήσει μια απευθείας αναλογία μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ λόγω του ότι οι γυναίκες με παντελόνια δεν επιτρέπεται να μπουν σε κάποιες από τις εκκλησίες της Ρωσίας. Επίσης συγκρίνει ανοιχτά τη ρωσική Ορθοδοξία με την ελληνική. Ταυτόχρονα, δηλώνει χωρίς την παραμικρή αίσθηση συναίσθησης, ότι είναι δύσκολο να τον υποψιαστεί κανείς για αντιπάθεια προς τη Ρωσική Ορθοδοξία.

Ο κ. Μασσαβέτας δεν είναι ούτε ιστορικός, ούτε συγγραφέας, αλλά ασχολείται με τη σύνταξη των τουριστικών οδηγών. Προβάλλοντας τέτοιες προσωπικότητες, που είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν κόλπα και πλαστογραφίες για να διαστρεβλώσουν και να μαυρίσουν τις κοινές σελίδες της ρωσικής-ελληνικής Ιστορίας, ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ αποδεικνύουν και πάλι την προσήλωσή τους σε εξωτερικές δυνάμεις που θέλουν να μπουν σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας».

(φωτο:unsplash)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...