Για «δίκαιο διαμοιρασμό» στην Αν.Μεσόγειο μιλούν τώρα οι Τούρκοι: «Έχουμε δικαιώματα και θα τα υπερασπιστούμε ως το τέλος»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως όταν η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης καταχωρηθεί στον ΟΗΕ, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έχει «χαλάσει την εξίσωση» στο θέμα του διαμοιρασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Φατίχ Ντονμέζ διαμήνυσε ότι η Τουρκία έχει συμφωνίες για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας τόσο με τη ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου όσο και τη Λιβύη.

«Προσπαθούσαν να κρατήσουν εκτός παιχνιδιού και εμάς και τη Λιβύη. Εμείς είπαμε “όχι, έχουμε δικαιώματα εκεί και θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους”. Σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουμε κι εμείς”», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποια τεμάχια της Κύπρου συμπίπτουν με περιοχές της Τουρκίας, αλλά σημείωσε ότι μέχρι σήμερα οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που έχει αδειοδοτήσει η Άγκυρα δεν έχουν διακοπεί.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι τεμάχια που η Κύπρος καθόρισε με την Αίγυπτο «είναι περιοχές που βρίσκονται στα ανατολικά των δικών μας περιοχών αδειοδότησης»

Επανερχόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός είπε πως είναι σε εξέλιξη διαδικασία καταχώρησης στον ΟΗΕ.

«Μόλις ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις στην περιοχή. Έχουμε μια διαδικασία που αφορά τον κανονισμό για το πετρέλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο εάν οι διεθνείς πρωταγωνιστές και εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, θα καθίσουν και θα συζητήσουν», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι σε εξέλιξη είναι διάλογος με όλες τις χώρες εκτός της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Θα κάνουμε τον διαμοιρασμό δίκαια», υποστήριξε.

(Με πληροφορίες από Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί