Γεραπετρίτης για Ελληνοτουρκικά: «Σημασία έχει να μην “πατηθεί το κουμπί”»

«Η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμιά διαπραγμάτευση»,

 τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Καλημέρα». Διεμήνυσε, δε, για το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων πως «η ελληνική στρατηγική, η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με βάση τον σχεδιασμό μας».

         «Θα κάνουμε εκείνο το οποίο επιβάλλεται. Και θα το κάνουμε όχι επειδή αυτό προκύπτει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες δεν έχουν να κάνουν με την άσκηση της δικής μας κυριαρχίας. Η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμιά διαπραγμάτευση. Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε έναν καλύτερο πλανήτη και στην πραγματικότητα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μας περιοχή είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

         Ερωτηθείς για δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που θέλουν την Τουρκία να σχεδιάζει τα δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως απάντηση στην Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε είναι μέσα στη δική της κυριαρχία», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «δεν είναι δυνατόν η άσκηση της κυριαρχίας να επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άλλο κράτος, άρα είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρνητική επίδραση σε εμάς». Στην ερώτηση, δε, εάν βόρεια της Κρήτης, πέρα από τα έξι μίλια, η Τουρκία μπορεί να ανακοινώσει θαλάσσιο πάρκο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η απάντηση είναι σαφής και είναι ότι δεν μπορεί».

         Κληθείς να σχολιάσει την τροποποίηση του κανονισμού για τη γενική επιστράτευση στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως δεν αξιολογεί ότι «η κίνηση του Τούρκου Προέδρου να αναλάβει την ευθύνη για την κήρυξη γενικής επιστράτευσης είναι κάτι το οποίο ασκεί προφανώς άμεση επίδραση στην Ελλάδα», ενώ στην ερώτηση αν η απόφαση του κ. Ερντογάν να αποφασίζει να πατάει μόνος του το κουμπί της κήρυξης του πολέμου, μπορεί να ανατρέψει δεδομένα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο απομένει να το δούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι η εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων δεν είναι κάτι που επιδρά άμεσα σε εμάς. Σημασία έχει να μην πατιέται το κουμπί και όχι ποιος θα το πατήσει και υπό ποιες διαδικασίες».

         Τόνισε, επίσης, πως επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μία απόπειρα ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «για εμάς, η ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι απλώς αυτοσκοπός, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την ευημερία του λαού μας. Η Ελλάδα μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο ισχυρότερο διπλωματικό σημείο που βρισκόταν ποτέ, πλην όμως εμείς είμαστε επί της αρχής υπέρ της ειρήνης στην περιοχή μας και με τον τρόπο αυτό έχουμε κερδίσει πολύ».

   Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς

         Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τα Σκόπια, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» υπογραμμίζοντας πως ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι «δεν προβλέπεται σήμερα η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας».

         «Πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια, αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από κανένα από τα μέρη. ‘Αρα, ακόμη κι αν υπάρχει βούληση να τροποποιήσουν τη συνθήκη μονομερώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εξωτερικών.

         Σχολίασε πως «εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» και πως «υπό τις συνθήκες τις οποίες τρέχει ο κόσμος σήμερα είναι εντελώς αδύνατον να προβλέπεις τα μελλούμενα, εκείνο το οποίο οφείλεις να κάνεις ως συνετός πολιτικός, ως συνετός διαχειριστής, είναι να μπορείς να έχεις εκπονήσει όλα τα δυνατά σενάρια και να έχεις έτοιμες τις αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά».

         «Για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στο πλαίσιο τους, κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ορκιστεί, πρωθυπουργός δεν έχει ορκιστεί, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνομιλητής. Αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια της Προέδρου της γείτονος ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την άλλη πλευρά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή πολιτική ηγεσία στη χώρα δεν υφίσταται. Βρισκόμαστε ακόμη σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα υπάρξει συγκρότηση της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εντός του Ιουνίου. Αμέσως μόλις υπάρξει η κυβέρνηση αυτή θα προβούμε στα δέοντα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

         Υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα προβλήματα της εν λόγω επιζήμιας, όπως σημείωσε, συμφωνίας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συνθήκη, η οποία προέβλεψε θέματα τα οποία έχουν κόστος για την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά ήταν μία συμφωνία, η οποία τεχνικά – νομικά είχε πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία συν τω χρόνω ανακύπτουν, και για τον λόγο αυτό εξαρχής εμείς είχαμε τοποθετηθεί ότι αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια. Εντούτοις είναι σαφέστατο -και το έχει πει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στην κύρωση, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τη συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση. Όχι μόνο γιατί υπάρχει συνέχεια του κράτους, γιατί είναι προφανές ότι έχοντας διαμορφώσει το συγκεκριμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και έχοντας αυτή τη στιγμή κυρώσει τη συμφωνία και μη δυνάμενοι να την τροποποιήσουμε μονομερώς, αυτό το οποίο οφείλουμε να πράττουμε είναι να είμαστε σίγουροι ότι το άλλο μέρος την εφαρμόζει με συνέπεια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί