• Αρχική
  • Άρθρα
  • “Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς όπως το 1996”; Η Ελλάδα μετατρέπεται σε στόχο

“Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς όπως το 1996”; Η Ελλάδα μετατρέπεται σε στόχο

Νόμος του Κράτους, η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

Στην επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών μεταξύ άλλων είπε: «Θα μπορούσατε να μας ασκήσετε κριτική γιατί αργήσαμε, αλλά όχι κριτική γιατί κυρώνουμε και δεν καθυστερούμε».

Η Ελλάδα φιλοξενεί πολλούς Αμερικανούς

  • Η αμερικανική βάση στην Σούδα (Κρήτη), πλέον είναι ανανεωμένη και έχει περισσότερες δυνατότητες.
  • Στο Στεφανοβίκειο λειτουργούν Αμερικανοί στην βάση της Αεροπορίας.
  • Αμερικανικά στρατιωτικά drones, υπάρχουν και λειτουργούν από την Λάρισα.
  • Αμερικανικές βάσεις θα ανοίξουν και στην Αλεξανδρούπολη.

Είναι λογικό να περιμένουμε κάποια ανταλλάγματα. Ποια θα είναι αυτά και αν υπάρξουν θα τα δούμε το προσεχές διάστημα. Η Ελλάδα δεν είναι ένα Εθνικά ανεξάρτητο Κράτος, από την στιγμή που αναγκάζεται δια της πλαγίας οδού, να φιλοξενεί ξένα στρατεύματα.

Σε αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν αντιρρήσεις, διότι η χώρα μας δεν διατηρεί δικές της στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμαχία. Υπερβολικό το παράδειγμα, αλλά είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.

Το σημαντικότερο πρόβλημα με την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, είναι το εξής: Αυτόματα γινόμαστε στόχος των εχθρών των ΗΠΑ. Πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός, μίλησε θετικά για την ενέργεια που έκανε ο Τραμπ, εναντίον του Ιρανού υποστράτηγου. Παράλληλα, μια συστοιχία ελληνικών Patriot θα «μεταναστεύσει» στο Ριάντ, για να προστατευτούν οι πετρελαιοπαραγωγικές πηγές, από τις επιθέσεις του Ιράν και αναρωτιόμαστε:

Έχουμε συμφέρον να μετατραπούμε σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο; Αν δεν δεχόμασταν την ελληνοαμερικανική Αμυντική συμφωνία, θα δεχόμασταν κυρώσεις; Αν οι Τούρκοι που είναι οι μοναδικοί ισχυροί αντίπαλοι που έχουμε, μας επιτεθούν, οι Αμερικανοί θα μας βοηθήσουν με στρατιωτικά μέσα; Ρητορικό το ερώτημα, αφού το 1996 στα Ίμια, δεν μας βοήθησαν. Πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να παρέμβει ο Λευκός Οίκος, επειδή «μαλώνουν» δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε ο αμερικανικός παράγοντας μπορεί να κάνει ότι θέλει και να καταπατήσει κάθε δέσμευση, χωρίς να δεχτεί τις συνέπειες.

Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς για πολλοστή φορά λοιπόν ή μήπως αυτή την φορά, η ελληνική πλευρά φρόντισε να πάρει πολλά ανταλλάγματα;

photo:unsplash