Επιστολή Μπορέλ στον Νίκο Δένδια: Καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με απόλυτο τρόπο καταδικάζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε επιστολή του στον Νίκο Δένδια το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης (3.10.22) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επιστολή του αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής.

Κατόπιν, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, κάνει αναφορά στη δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ, στην οποία επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επισημαίνει ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ, η δήλωση του εκπροσώπου έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου», επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

«Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα»
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει στον Νίκο Δένδια ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον υπουργό, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα κράτη – μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019 συμπεριλήφθηκε στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν: «[…] Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Η επιστολή του Ζοζέπ Μπορέλ ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (17.11.2022), σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

(ΑΠΕΜΠΕ – eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί