η έκθεση της οποίας κατατέθηκε πρόσφατα, χωρίς ωστόσο το περιεχόμενο της να έχει γίνει γνωστό καθ’ ολοκληρίαν και χωρίς να καταγράφει προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Παρότι η εντολή της κα Holguín Cuéllar έληξε την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει η εκτίμηση, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι θα δοθεί συνέχεια, έστω και ατύπως για την καταγραφή των επόμενων βημάτων στη διαδικασία.
Η Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, καταδικάζει σθεναρά την τουρκική εισβολή και παράνομη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή επί 50 χρόνια της Κύπρου, ενώ είναι αυτονόητο ότι η ελληνική θέση παραμένει αταλάντευτα σταθερή για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως επισημαίνεται, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην παρούσα φάση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση του διαλόγου.
Διάλογος με την Τουρκία
Μέχρι σήμερα, ο διάλογος με την Τουρκία έχει στηριχθεί στη θετική ατζέντα και στα Μέσα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν συζητηθεί θέματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, τονίζεται, ενώ σαφώς θέματα κυριαρχίας εκφεύγουν των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Μια μακρά περίοδος ειρήνης και ηρεμίας είναι ευκταία, ωστόσο η εδραίωσή της θα επιτευχθεί μόνο όταν υπάρξει πρόοδος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι δεν θα υπάρξει πολύ σύντομα πρόοδος στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία για να αποφεύγονται οι εντάσεις, αλλά δεν έχει γίνει καμία προεργασία για το θέμα της οριοθέτησης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν δοθεί εντολή από τους ηγέτες των δύο χωρών, σημειώνεται σχετικά.
Απεμπε – φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: «Θέλω δικαιοσύνη για το παιδί μου» δήλωσε ο πατέρας του θύματος
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μετρό και Τραμ στις 24-25 Μαρτίου λόγω των παρελάσεων
- Θέατρο στημένο εις βάρος των ανθρώπων: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία
- Λάρισα: Την 1η Απριλίου συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη
- Ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη όπλων στο Ιράν – Vid
- Ευρωπαϊκή συνδρομή για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητά Έλληνας Ευρωβουλευτής
- Ο Τραμπ θα «παγώσει» για πέντε ημέρες τα χτυπήματα κατά ενεργειακών υποδομών του Ιράν
- Το Κρεμλίνο κρίνει πως μόνον η “πολιτική και διπλωματική οδός” θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση
- Τέμπη: Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί αίτημα για διακοπή της δίκης
- Ακόμα πιο απρόβλεπτο τώρα το Ιράν: Ο πολυεπίπεδος μηχανισμός που καλούνται να νικήσουν οι ΗΠΑ









