Χαρακόπουλος: Να ακούσει η Άγκυρα την έκκληση Τούρκων επιστημόνων για την Αγία Σοφία

«Η έκκληση που απευθύνει ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί για κλείσιμο της Αγίας Σοφίας και άμεση έναρξη έργων αποκατάστασης του Ναού, διότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με κατάρρευση, περιγράφει μια πραγματική κατάσταση.

Η αθρόα καθημερινή εισροή επισκεπτών σε αυτό το κόσμημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής των 1.500 ετών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αντοχές του κτιρίου, φέρνουν πιο κοντά την ολοκληρωτική καταστροφή του. Δυστυχώς, όμως, η τουρκική ηγεσία εμμονικά προσκολλημένη στην επιλογή της για εργαλειοποίηση της θρησκείας, εξακολουθεί να επιμένει στην απαράδεκτη απόφασή της να λειτουργεί η Αγία Σοφία ως μουσουλμανικό τέμενος, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες. Οι δηλώσεις του Τούρκου ειδήμονα θα πρέπει να αφυπνίσουν τη διεθνή κοινότητα, ώστε επιτέλους να πιέσει αποφασιστικά την Άγκυρα για να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της Αγίας Σοφίας, πριν να είναι αργά. Η οποιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να είναι μοιραία, και η ευθύνη απέναντι στην ιστορία θα βαραίνει όλους μας».

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή το άρθρο του Τούρκου ιστορικού Ιλμπέρ Ορταϊλί στην εφημερίδα Hurriyet και τις δηλώσεις που προέβη στη συνέχεια, όπου κάνει έκκληση για την άμεση ανάγκη να κλείσει για τους επισκέπτες και να αποκατασταθεί η Αγία Σοφία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη δήλωσή του υπενθυμίζει:

«Ως ΔΣΟ, από την πρώτη στιγμή, που ελήφθη η απαράδεκτη απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, διεθνών οργανισμών, θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε την επικινδυνότητα που έχει για το μνημείο αυτή η πράξη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Παρουσιάζοντας την ειδική έκδοση “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο”, είχαμε την ευκαιρία σε πολλές πρωτεύουσες και μητροπολιτικά κέντρα να επικοινωνήσουμε το μήνυμα για την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών απέναντι στην Άγκυρα. Μεταξύ άλλων, βρεθήκαμε και στην έδρα της UNESCO όπου αιτηθήκαμε η Αγία Σοφία, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες προστατευόμενο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να ανακηρυχθεί και “μνημείο εν κινδύνω”.

Οι φωνές προειδοποίησης και διαμαρτυρίας που προέρχονται από τους πλέον ειδήμονες στην ίδια την Τουρκία δικαιώνουν την επιλογή μας και ενδυναμώνουν την προσπάθειά μας. Ας ακούσει, τουλάχιστον, αυτούς η Άγκυρα! Ευελπιστούμε ότι η εκστρατεία μας, μετά και από αυτές τις εξελίξεις, θα αποκτήσει ακόμη δυναμικότερη διάσταση, ώστε επιτέλους οι αρμόδιοι στην Τουρκία να αντικρίσουν την πραγματικότητα και να αλλάξουν την στάση τους».

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί