Αυτή είναι η πιο δίκαιη μοιρασιά με την Τουρκία

Στο ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς δίαυλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι «ελπίζω πάντα μέσα μου επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή».

Κ. υπουργέ η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία, επειδή υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι Τούρκοι θέλουν το μισό Αιγαίο, την Θράκη και πλέον την περιοχή της ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Οι αποφάσεις της Χάγης τείνουν να είναι συμβιβαστικές και μεσοβέζικες. Θεωρώντας πως έχουμε 100% δίκιο στην διαμάχη με την Τουρκία (Διεθνές Δίκαιο), μια απόφαση που θα είναι 60% ή 70% υπέρ μας, θα συνιστά παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα είναι εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά διαχειρίσιμη.

Γι’ αυτό, οι ελληνικές κυβερνήσεις ανά τα χρόνια έχουν αποφύγει την εναλλακτική της Χάγης, ώστε να αποφύγουν τις κατηγορίες της εθνικής μειοδοσίας.

Η όποια μοιρασιά, η όποια παραχώρηση στο Αιγαίο, χάριν της… «ειρήνης», θα βρει χαμένη την Ελλάδα, καθώς οι όποιες υποχωρήσεις θα γίνουν από την πλευρά μας. Αντίθετα η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει τίποτα από αυτά που κατέχει.

Ποια θα ήταν η πιο δίκαιη μοιρασιά με τους Τούρκους; Να παραδώσουν πίσω τα κλεμμένα εδάφη. Την κλεμμένη ιστορία και τους κλεμμένους ανθρώπους (ελληνογενείς). Και επειδή, αυτό τώρα δεν μπορεί να συμβεί, ας μην χάσουμε και άλλα εδάφη ή ύδατα.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...