Θα το κάνει η Ελλάδα;;; Νέα εθνική ταπείνωση εν όψει!!!

Ώρα αποφάσεων...

Παρά τις ελληνικές διαμαρτυρίες για την μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Σκοπίων αγωνίστηκε στο Βουκουρέστι εναντίον της εθνικής ομάδας της Αυστρίας, φορώντας φανέλες με το όνομα «Μακεδονία», καθώς το ίδιο όνομα διατηρεί ακόμα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας.

Τον αγώνα, μάλιστα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπιανών, “MRT”, η οποία έχει τα δικαιώματα των μεταδόσεων του EURO 2020 στην χώρα.

Παρά το γεγονός ότι η “MRT” χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό των Σκοπίων (όχι από ανταποδοτικό τέλος) και ως εκ τούτου, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, στην μετάδοση του αγώνα έπραξε εντελώς το αντίθετο, χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα: οι δύο σχολιαστές του αγώνα έκαναν συνεχώς λόγο για «εθνική της Μακεδονίας» και αποκαλούσαν την χώρα «Μακεδονία», ούτε καν «Βόρεια», όπως συμφωνήθηκε κατά την μειοδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΞ

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, είχε στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζητώντας την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας των Σκοπίων στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της «διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις», οι Σκοπιανοί οφείλουν να χρησιμοποιούν σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της ποδοσφαιρικής σκοπιανής ομοσπονδίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του κ. Οσμάνι, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων… καλής γειτονίας.

Οι Σκοπιανοί όμως «έγραψαν» τον Νίκο Δένδια και αγωνίστηκαν κανονικά ως «Μακεδονία», ενώ και η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, έτσι τους αποκαλούσε. Με αυτούς συμφώνησαν στις Πρέσπες, κάιτ που αποδικνύει ακόμα μια φορά πως τα πάντα γίνονται εις βάρους Ελληνισμού. Σημειώνεται πως οι δικοί μας δημοσιογράφοι τήρησαν τα διεθνή… συμφωνηθέντα, αποκαλώντας τους Σκοπιανούς ως «Βόρεια Μακεδονία»και ούτε μία φορά ως «Σκόπια». Αιώνια κορόιδα…

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ Ή ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ;;;

Εν τάχει, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν χωρεί μονομερή ακύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, διότι οι λόγοι ακυρώσεως αναφέρονται περιοριστικά και, βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση αυτή, καθώς πρόκειται για Συμφωνία διεθνώς αναγνωρισμένη με υπογραφή της Ελλάδας.

Τυχόν καταγγελία της Συμφωνίας δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και της «μακεδονικής» ιθαγένειας στους πολίτες του γειτονικού κράτους. Τα δύο κράτη θα εξακολουθούν να δεσμεύονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις, όπως και από το άρθρο 7 της Συμφωνίας.

Μοναδική δυνατότητα είναι να εντοπίσει η Ελλάδα ότι υπάρχει ουσιώδης παραβίαση της Συνθήκης των Πρεσπών και βάσει αυτής να ζητήσει την λήξη της. ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ;;;

Ή θα περιοριστεί η Αθήνα στα ανεπίσημα διαβήματα και θα παρακαλεί την «υπερδύναμη» των Σκοπίων για «καλή γειτονία»;;; Δυστυχώς, ήταν γνωστό πως τα πράγματα θα φτάσουν εκεί…