Συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια με φόντο την κρίση στην Ουκρανία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα θα έχουν στη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, σύμφωνα με εκτενή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία.

Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα ‘συνηχούν’. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Πρόκειται για την πέμπτη, όπως σημειώνεται, δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν.Δένδια και Σ.Λαβρόφ από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ.Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021. Έκτοτε οι δύο υπουργοί είχαν τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες (9 Αυγούστου, 8 Νοεμβρίου 2021 και 12 Ιανουαρίου 2022), ενώ στα τέλη Ιανουαρίου 2021 στην Αθήνα και στις αρχές Νοεμβρίου 2021 στη Μόσχα, διεξήχθησαν πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, και τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της 22ας Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας είναι «ο εμπορικός-επενδυτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

(φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί