Σε ποιόν ανήκει το κεφάλι στο οποίο αφήνουν σήμερα λουλούδια;;; Στον… «νεκρό» φοιτητή;;;

Οι αστικοί μύθοι που ευνοούν το σύστημα...

Σήμερα οι νέοι καταθέτουν στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη τους, εκεί που, όπως ισχυρίζεται η καθεστηκυία άποψη το άρμα μάχης συνέτριψε κορμιά, σίδερα και μάρμαρα, όταν γκρέμισε την Πύλη του Πολυτεχνείου.

Στο σημείο αυτό, χρόνια μετά, τοποθετήθηκε η ιστορική πια κεφαλή του Σβορώνου, που έχει, κατά έναν περίεργο τρόπο, συνδεθεί με τους υποτιθέμενους νεκρούς του Πολυτεχνείου, οι οποίοι έγιναν σύμβολο της μεταπολίτευσης, η οποία κατάστρεψε την χώρα.

Ακόμα και σήμερα όμως πολλοί νομίζουν ότι το κεφάλι αυτό αναπαριστά κάποιον… νεκρό αγωνιστή. Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Η κεφαλή αναπαριστά τον κομμουνιστή καθηγητή Ιστορίας Νίκο Σβορώνο και είναι έργο του φίλου του, γλύπτη, Μέμου Μακρή. Τοποθετήθηκε στον περίβολο του Ιδρύματος αρκετά χρόνια μετά την εξέγερση του 1973, όταν ήταν πρύτανης του Πολυτεχνείου, ο Γ. Βουδούρης, μέλος του ΚΚΕ και προσωπικό φίλος του Μακρή, ο οποίος ήταν επίσης κομμουνιστής. Το έργο ήταν ανάμεσα σε πολλά άλλα του Μακρή στην Ουγγαρία όπου ζούσε ο γλύπτης και ήρθε στην Αθήνα με ενέργειες του Βουδούρη.

photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί