Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως «υπεύθυνο εταίρο» – Τι είπε για την αμερικανική βάση στον Έβρο

«Υπεύθυνο εταίρο» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, που εστίασε σε τομείς που υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία.

«Στο πρόσωπο των Ελλήνων βλέπουμε υπεύθυνους εταίρους, που ενδιαφέρονται για πολύπλευρη συνεργασία μαζί μας», δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι». «Υπάρχουν πολυάριθμοι τομείς, όπου αντικειμενικά υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία και επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας ειδικά σε αυτούς: εμπόριο και επενδύσεις, ενέργεια, πολιτιστικές-ανθρωπιστικές σχέσεις, πρόληψη και εξάλειψη των επιπτώσεων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, τουρισμός και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Ο Μάσλοφ έκανε λόγο για «ορισμένους τεχνητούς περιοριστικούς παράγοντες» που προσθέτει στη διμερή συνεργασία η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «έτσι όμως συνέβαινε πάντοτε, από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στις γραμμές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

«Στην Ελλάδα δεν παρατηρούμε αντιρωσική υστερία»

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα εκτίμησε ότι «όντως στα ΜΜΕ πολλών χωρών της Δύσης με παρότρυνση των επισήμων Αρχών αναπτύσσεται μια επικοινωνιακή επίθεση κατά της Ρωσίας με σκοπό να αμαυρωθεί η χώρα μας και να παρουσιαστεί με διαστρεβλωμένη μορφή η πολιτική της», όμως «στην Ελλάδα δεν παρατηρούμε παρόμοια αντιρωσική υστερία».

Ο Μάσλοφ υποστήριξε ότι «το έδαφος στην Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκό για αντιρωσική προπαγάνδα», διότι «οι κάτοικοι της χώρας διαφυλάσσουν τη μνήμη των ένδοξων σελίδων της κοινής μας ιστορίας, αισθάνονται την πνευματική εγγύτητα με το ρωσικό λαό και απλώς δεν ανταποκρίνονται σε επιβλαβή μυθεύματα».

Συνεχίζεται μέσω διπλωματικών διαύλων η συζήτηση για τις γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας

Ερωτηθείς για τυχόν ρόλο της βάσης της Αλεξανδρούπολης στις εξελίξεις στην Ουκρανία και εάν υφίσταται «ανησυχία» της ρωσικής πλευράς, ο κ. Μάσλοφ είπε ότι συνεχίζεται μέσω των διπλωματικών διαύλων η συζήτηση και με την Ελλάδα για τις «γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας», που διεκδικεί η Μόσχα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «ζήτημα κλειδί είναι η τήρηση της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας», όπως αυτή καταγράφηκε στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και προβλέπει ότι «κάθε κράτος μετέχον στον Οργανισμό έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, είτε αλλαγή του τρόπου κατοχύρωσης της ασφάλειάς του […] υπό τον όρο ότι δεν θα ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις προσεγγίσεις των δυτικών χωρών, οι οποίες αποσπούν από αυτό το σύνολο των αλληλοσυνδεόμενων όρων μόνο τις συμφέρουσες γι’ αυτές θέσεις και ειδικότερα το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν ελεύθερα συμμαχίες», σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε ότι «το νόημα των συμφωνιών για το αδιαίρετο της ασφάλειας έγκειται στο ότι, είτε είναι αυτή κοινή για όλους, είτε δεν υφίσταται για κανέναν».

«Σε ό,τι αφορά στην “ανησυχία”, για την οποία ρωτάτε, πρέπει να την αισθάνονται ακριβώς οι ίδιες οι χώρες, οι οποίες παραχωρούν έδαφός τους για χρήση του ως διαμετακομιστικό σταθμό με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και τεχνικών μέσων στην ΝΑ Ευρώπη, προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Παλαιότερα οι χώρες της περιοχής πιο υπεύθυνα και ψύχραιμα αξιολογούσαν τις εν δυνάμει συνέπειες για τις ίδιες από παρόμοια βήματα», ισχυρίστηκε ο Α. Μάσλοφ, ο οποίος απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν γνωρίζουμε οποιαδήποτε σχέδια της Ελλάδας να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και στον διάλογό μας με την Αθήνα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα».

Για τις προοπτικές του τουρισμού

Σε σχέση με τις προοπτικές του τουρισμού από τη Ρωσία ο κ. Μάσλοφ σημείωσε ότι εξετάζεται το ζήτημα της πλήρους αποκατάστασης του προγράμματος των έκτακτων θερινών πτήσεων (charter) και είναι κατανοητό ότι οι τουριστικές ροές αποκαθίστανται, αλλά όχι τόσο γρήγορα, όσο θα ήθελαν και οι Ρώσοι πολίτες και οι Έλληνες επαγγελματίες, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο όγκος των διμερών ανταλλαγών αυξήθηκε το 11μηνο του 2021 κατά 52,5% κι έφθασε τα 3,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ, μέγεθος προ πανδημίας, όπως είπε ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς και εγκωμιαστικά στην έως σήμερα συνεργασία για τις ανάγκες πυρόσβεσης στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη συνέχισή της, ωστόσο ευχήθηκε ότι «θα είναι καλύτερο να μην υπάρξουν μεγάλες πυρκαγιές τη φετινή χρονιά» στην Ελλάδα.

«Ασυνήθιστα πλούσια σε επαφές» η προηγούμενη χρονιά

Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε την περασμένη χρονιά «ασυνήθιστα πλούσια σε επαφές σε ανώτατο και υψηλό επίπεδο» μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, παρά την πανδημία, και θύμισε την εκπροσώπηση της Ρωσίας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 τον Μάρτιο του 2021 από τον πρωθυπουργό της Μιχαήλ Μισούστιν, όπως και τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά προπαντός τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, τον Δεκέμβριο.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ρωσία υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού» και με το πέρας των συνομιλιών των δύο ανδρών «υιοθετήθηκε ένα ολοκληρωμένο διακρατικό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και ήδη έχει ξεκινήσει η εργασία για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, το οποίο αφιερώθηκε συμβολικά στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και αποφασίστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών Κυριάκο Μητσοτάκη και Βλαντίμιρ Πούτιν να παραταθεί και να τερματιστεί πανηγυρικά στη Μόσχα στα μέσα του 2022, είναι το τέταρτο συνεχόμενο «θεματικό» Έτος μεταξύ των δύο χωρών από το 2016, υπενθύμισε ο Ρώσος πρεσβευτής. «Αναμένουμε και άλλες φωτεινές εκδηλώσεις, οι οποίες θα δίνουν έμφαση στην κοινή ιστορία του ρωσικού και του ελληνικού λαού και θα συμβάλουν στην εδραίωση των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών», δήλωσε ο Α. Μάσλοφ, ξεχωρίζοντας την επικείμενη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 από τους συμμετέχοντες της αποστολής «Η Φλόγα του Τσεσμέ» με το ιστιοφόρο-αντίγραφο της φρεγάτας του Μ. Πέτρου «Σταντάρτ», το οποίο επανέλαβε τη διαδρομή του ρωσικού αυτοκρατορικού στόλου κατά τα έτη 1770-1774, αλλά και την έκθεση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για τους Έλληνες, που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του ρωσικού Στόλου στο Αιγαίο.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί