• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παιχνίδια των Τούρκων στο Αιγαίο! Καταγγέλλουν παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά F-16! Τι απαντά το ελληνικό Πεντάγωνο

Παιχνίδια των Τούρκων στο Αιγαίο! Καταγγέλλουν παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά F-16! Τι απαντά το ελληνικό Πεντάγωνο

Τουρκικά προβοκάτσια και όξυνση της έντασης πάνω από το ελληνικό αρχιπέλαγος;


Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πριν λίγο ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο «Τσεσμέ» που…κόβει βόλτες καταμεσής του Αιγαίου σε περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Άγκυρα.

Μάλιστα το πρακτορείο υποτίθεται πως επικαλείτο καλά πληροφορημένες πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας:

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει το Anadolu.

Πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το 1 από τα 4 ελληνικά F-16 πλησίασε περισσότερο το Τσεσμέ «βάλλοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ».

Το Anadolu σε επόμενο tweet του σημείωσε πως «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση στα ελληνικά F-16».

«Στιγμές έντασης στο Αιγαίο! Τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα παρενόχλησαν το πλοίο ‘‘TCG Çeşme’’» ανέφερ η εφημερίδα Sabah.

Τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ ενίσχυσε η προκλητική στάση του Τούρκου ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγο τα εξής:

«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό».

Η Ελληνική απάντηση

Eλληνικές στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επιβεβαιώνοντας μόνο την παρουσία των ελληνικών F-16 στην ευρύτερη περιοχή.

Από το ελληνικό Πεντάγωνο σημειώνουν πως τα ελληνικά μαχητικά πετούσαν στο πλαίσιο άσκησης σε ύψος 6 περίπου χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ελληνική άσκηση που έχει ανακοινωθεί με ειδική NOTAM λαμβάνει χώρα σε μία μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει τον εναέριο χώρο ανάμεσα σε Χαλκιδική και Σκύρο.

Μεταξύ άλλων οι ελληνικές στρατιωτικές πηγές ακυρώνουν τα…παράπονα των Τούρκων, σημειώνοντας πως πάνω από το Αιγαίο πετούσαν σήμερα 28 συνολικά ελληνικά μαχητικά και όχι 4 όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι.