Πάγωμα επ αόριστον στις έρευνες υδρογονανθράκων

Το 2019 συνολικά τρείς εταιρείες είχαν λάβει άδειες για να διεξάγουν έρευνες στα οικόπεδα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως και δυτικά της Κρήτης, εντός  δηλαδή περιοχής η οποία δεν έχει "προβλήματα"  όπως έχουμε με τις περιοχές ανατολικά του 28ου παράλληλου.

Οι  ExxonMobil, Total και η ΕΛΠΕ, είχαν στήσει κοινοπραξία για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ερευνών για υδρογονάνθρακες  στις περιοχές αυτές με την Κυβέρνηση πίσω στο 2019 να πανηγυρίζει για την εξέλιξη αυτή αφού πλέον φαινόταν φως στον ορίζοντα της πάγιας ανάγκης της χώρας να προχωρήσει στον τομέα της παραγωγής υδρογονανθράκων και να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό, στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

Η κοινοπραξία αυτή αποφάσισε να μην εκτελέσει φέτος τις απαραίτητες εργασίες ερευνών και δεδομένου ότι αυτές πρέπει να έχουν εκτελεστεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο αλλά μέχρι τότε δε μπορούν να εκτελεστούν οι έρευνες, οπότε και  εκλείπει η χρονική διάρκεια των αδειών που εκδόθηκαν το 2019, σημαίνει δύο πράγματα. Είτε η Κοινοπραξία θα προχωρήσει σε αίτημα επέκτασης της χρονικής διάρκειας των αδειών ερευνών είτε δε θα τις πραγματοποιήσει καθόλου, πράγμα που αναβάλλει τις έρευνες επ’ αόριστον.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση από την Κοινοπραξία προς επέκταση των αδειών έρευνας με αποτέλεσμα, όλα να δείχνουν ότι θα υπάρξει επ’ αόριστον αναβολή. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και νομικά προβλήματα, που ως συνήθως υπάρχουν, από οικολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίοι έχουν καταφύγει στο ΣτΕ κατά των προγραμμάτων υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα εμπλοκή των δικαστηρίων και οι διαδικασίες αυτές όλοι εν Ελλάδι γνωρίζουν ότι καταναλώνουν χρόνο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν αμέσως μετά το non-paper των ΗΠΑ ότι βρίσκουν ασύμφορο τoν αγωγό East-Med με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε άλλο σύμπαν ως προς τα προγράμματα εξόρυξης υδρογονανθράκων και απεξάρτησης της χώρας ενεργειακά από τρίτους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί