Ουσιαστική ή επιφανειακή η κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου; Εκεί κρύβεται η απάντηση, vid

Προβληματισμός...

Χθες Έλληνες και Τούρκοι έγιναν μάρτυρες μίας κόντρας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Τσαβούσογλου. Οι δύο αξιωματούχοι έθεσαν επακριβώς όλα τα εθνικά ζητήματα των δύο χωρών, ικανοποιώντας τους πολίτες-ψηφοφόρους ένθεν και ένθεν, παρότι στην γείτονα δεν θα ήθελαν να ακουστεί η αντίθετη άποψη τόσο ελεύθερα.

Λεπτομέρειες σε σχέση με το τι επακριβώς ειπώθηκε (ΕΔΩ).

Ο Νίκος Δένδιας άνοιξε όλη την βεντάλια των ελληνοτουρκικών διαφορών, στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτό που ακολούθησε, ξάφνιασε, καθώς η αντιπαράθεση και το πινγκ πονγκ ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, ούτε συνηθίζεται στην διπλωματία, ούτε το έχουμε ξαναδεί σε επίσημη συνάντηση, αυτού του επιπέδου, μεταξύ των δύο χωρών.

Συνήθως, αυτά ειπώνονται πίσω από κλειστές πόρτες και αυτό προβλημάτισε πολλούς.

Το μήνυμα από ελληνικής πλευράς φάνηκε ξεκάθαρο και δεν αφορούσε μόνο την Τουρκία: Όταν γίνονται συνομιλίες, η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις χωρίς δισταγμό και φόβο.

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες on camera επιβεβαιώνουν φαινομενικά αυτή την πρόθεση. Ο κ. Δένδιας δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου για την Θράκη και το Αιγαίο και δεν έκρυψε κάτω από το χαλί την επιθετική στάση της Τουρκίας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Και τώρα ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Η χθεσινή φαινομενική ρητορική αποφασιστικότητα θα αποτυπωθεί στην πράξη ή θα ισχύσει η γνωστή πολιτική ρήση «στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται;».

Η απάντηση κρύβεται μόνο στις προθέσεις της Αθήνας αλλά και σε εκείνες των διεθνιστών. Προσφάτως σε άρθρο του el.gr, με αφορμή την διαμάχη Καραμανλή-Σημίτη για τα Ελληνοτουρκικά, διαβάσατε για τις δύο πολιτικές κατευθύνσεις της χώρας στα εθνικά θέματα:

  • Η παραδοσιακή, την οποία εκφράζει ο Κ. Καραμανλής: Με την Τουρκία συζητάμε μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο
  • Η διεθνιστική, αριστερόστροφη που στηρίζει ο Κ. Σημίτης: Έμμεση αποδοχή της θεωρίας των γκρίζων ζωνών, συζήτηση και για χωρικά ύδατα, μέσω της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Το αν η χθεσινή κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου ήταν ουσιαστική και όχι επιφανειακή, θα φανεί από το ποιά αντίληψη για την στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Αθήνα ή σε ποια θα δώσει περισσότερο βάρος μη απαξιώνοντας εντελώς την άλλη: Η μία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει να ανοίξει διάλογο με ζητήματα, τα οποία ανοίγει μεν η Τουρκία, ωστόσο «ευλογούν» και οι διεθνιστές με τελικό σκοπό την μοιρασιά του Αιγαίου και την δημιουργία αυτόνομων περιοχών στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η άλλη θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επίλυσης (πέραν της συζήτησης για την ΑΟΖ), διότι κάθε τέτοια απόπειρα θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας.

Ποιά στρατηγική κατεύθυνση θα πάρει προβάδισμα εντός Νέας Δημοκρατίας;

Τα σημεία των καιρών στο Αιγαίο, θα δείξουν τι μέλλει γενέσθαι. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει την μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας, καθώς οι διεθνιστές επιδιώκουν ειρηνική επίλυση των διαφορών (με την προϋπόθεση βέβαια πως η Άγκυρα θα απομακρυνθεί από την Μόσχα). Μένει να αποδειχθεί, αν η Τουρκία έχει συναινέσει σε αυτό το σενάριο, αποδεχόμενη το Διεθνές Δίκαιο, βάσει του οποίου κινείται, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα. Λίγο δύσκολο πάντως να βρεθεί κοινό έδαφος χωρίς να πάρει κάτι η Άγκυρα.

Η Τουρκία θέλει να αναγάγει όλες τις διαφορές σε διμερείς και όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου να ξεκινήσει έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Αυτό το έχει αποκρούσει πολλές φορές η Αθήνα και δεν υπάρχει καμία διάθεση να αλλάξει στάση. Στα λόγια τουλάχιστον…

φωτο eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί