Ο ΥΕΘΑ στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Ολοκαυτώματος του Σουλίου ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού(vid)

Στις εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της Αυτοθυσίας του Καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών που πραγματοποιήθηκαν στο Σούλι παρέστη σήμερα ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Σεραπίωνος, στον ιερό ναό Αγίου Δονάτου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο κ. Δένδιας απένειμε τα βραβεία στις νικήτριες του 13ου Ορεινού Δρόμου Θυσίας Σουλιωτών.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων: “ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων προσπάθησε επί ματαίω 18 ολόκληρα χρόνια να τους υποτάξει και το Σούλι υπέκυψε το 1803, κατά την κρατούσα άποψη μετά από προδοσία, με τελευταία εστία αντίστασης το τειχόκαστρο του ναού της Αγίας Παρασκευής, στον λόφο Κούγκι, τον οποίο πυρπόλησε ως έσχατη πράξη αντίδρασης ο καλόγερος Σαμουήλ.Οι Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο, ως «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», επέλεξαν τιμημένο θάνατο αντί της αιχμαλωσίας και της ατίμωσης.Επανέρχομαι στην πτώση του Σουλίου, γιατί ο Πήλιος Γούσης ήταν ο Εφιάλτης των παιδικών μου χρόνων. Η «κερκόπορτα», είτε ως ανοιχτή πύλη είτε ως προδοτική συμπεριφορά, έχει σημαδέψει το συλλογικό υποσυνείδητο” .

“Το «Ολοκαύτωμα του Σουλίου», συνέχισε, δεν αποτέλεσε μόνο λαμπρό πρόλογο στην Επανάσταση του 1821, αλλά ταυτίστηκε στο διαχρονικό υποσυνείδητο με τον αγώνα για την αυτονομία, την ελευθερία, το αδούλωτο, την αξιοπρέπεια. Αποτέλεσε έτσι και αποτελεί παρακαταθήκη για την ελευθερία του έθνους κι έχω πει πάντα ότι η βασική έννοια των επετείων είναι η δέουσα προβολή στο παρόν και το μέλλον”, πρόσθεσε

Παράλληλα επανέλαβε ότι “σήμερα σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι υπεραρκετές, είναι απολύτως αναγκαία συνθήκη επιβίωσης η αφοσίωση στην πατρίδα. Και νομίζω είναι γνωστό σε όλους ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, δεν χαρίζονται, κατακτώνται και διατηρούνται”.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στην “Ατζέντα 2030” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο εντεταλμένος φορέας σήμερα από το Σύνταγμα για την διατήρηση της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας είναι το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων που με προφανή συνταγματική επιταγή αποτελούν στρατό πολιτών και που μεταρρυθμίζονται και ισχυροποιούνται, με την «Ατζέντα 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά το 1974 και ίσως στο σύνολο της νέας ελληνικής ιστορίας”.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο βουλευτής Βασίλειος Γιόγιακας ως εκπρόσωπος της βουλής, ο βουλευτής ‘Αγγελος Συρίγος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάριος Κάτσης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτριος Μπίλλας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ο Φώτιος Ηλιόπουλος ως εκπρόσωπος του κόμματος της Νίκης, ο δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης, ο διοικητής 1ης Στρατιάς/EU-OHQ αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ, ο διοικητής Γ΄ΣΣ/NRDC-GR αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης,ο διοικητής της περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ταξίαρχος Βασίλειος Μουσελίμης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διοικητής 3ης περιφερειακής διοίκησης Λιμενικού Σώματος αρχιπλοίαρχος Παύλος Τιφτικίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συνδέσμων αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών, εκπρόσωποι συνδέσμων και συλλόγων, απόγονοι Σουλιωτών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί