Ο κύβος ερρίφθη: «ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ η διαφορά με Τουρκία στο Αιγαίο»! Τι σημαίνει αυτό (video)

Το νερό μπήκε στο αυλάκι!!!

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν μετά από 16 μήνες θα γίνει στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ωστόσο ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη το σύνθημα, καθώς χαρακτήρισε την διαφορά με την Τουρκία «γεωπολιτική» και όχι «νομική», όπως υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο.!!!

 «Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας», τόνισε από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης».

Όπως παραδέχθηκε, «οι δύο χώρες έχουν προφανώς σημαντικές διαφορές», εντούτοις θεωρεί ότι «μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», κατέληξε.

Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών λοιπόν παύει να είναι νομικό και γίνεται πολιτικό!!! Η διαφορά καθίσταται πλέον διεθνής από διμερής και επιτρέπει την παρέμβαση τρίτων! Πλάι στο διεθνές Δίκαιο προστίθεται η «αρχή της καλής γειτονίας», την οποία επικαλείται η Τουρκία και αφήνει περιθώρια για διάφορες και διαφορετικές ερμηνείες.

Όχι μόνο Διεθνές Δίκαιο δηλαδή, αλλά και οι σχέσεις «καλής γειτονίας» θα ληφθούν υπόψη για την όποια λύση στο Αιγαίο!

Αναμένεται η συνέχεια…

photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί