Ο χάρτης-«όπλο» που «καίει» τους Τούρκους! Ερντογάν: «Ξεχάστε τον και ελάτε να τα…μοιράσουμε»

Οι Τούρκοι δεν αντέχουν στην ιδέα «φυλάκισής» τους μερικά μόνο ναυτικά μίλια από τις ακτές τους.

Αυτό εξάλλου προβλέπει και ο περιβόητος «χάρτης της Σεβίλλης», ο οποίος ήρθε και πάλι στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες με αμερικανική παρέμβαση.

.

Τι είναι ο χάρτης της Σεβίλλης;

Ουσιαστικά πρόκειται για τον «ζωντανό εφιάλτη» κάθε σύγχρονου Τούρκου!

Δημιουργήθηκε το 2003 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των Ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Μάλιστα στις μέρες μας αποκαλείται και “χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης“.

Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, βασιζόμενος απόλυτα στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εν αντιθέσει με τις…φαντασίες των Τούρκων που διαλέγουν διαφορετική ρητορική.

Έτσι ο επίμαχος χάρτης, που είναι πλέον ευρέως γνωστός παρά την απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να τον διαδώσουν με επικοινωνιακού τύπου εκστρατείες ανά τα χρόνια, απεικονίζει τα εξής:

Πριν από μερικές μέρες με προκλητικό της tweet, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα «δικαίωσε» τους τουρκικούς παραλογισμούς όσο αφορά τον χάρτη της Σεβίλης γράφοντας τα παρακάτω:

«Οι ΗΠΑ ως ζήτημα αρχής δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις διαφορές άλλων κρατών επί των θεμάτων θαλάσσιας αρμοδιότητας. Με σεβασμό στον Χάρτη της Σεβίλλης οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική υπόσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο».

.

Ερντογάν για χάρτη Σεβίλλης και μοίρασμα φυσικών πόρων

Στο πλαίσιο αυτών των προκλητικών τοποθετήσεων, το φως της δημοσιότητας είδε μία επιστολή του Τούρκου προέδρου προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. .

Η επιστολή στάλθηκε παραμονές της ακυρωθείσας Συνόδου Κορυφής (24 Σεπτεμβρίου) και εκφράζει τα…παράπονα του «σουλτάνου» για την «φυλάκιση» της Τουρκίας στις ακτές της μέσω του «χάρτη της Σεβίλλης».

Ο ίδιος κατήγγειλε μεν τις Αθήνα και Λευκωσία πως μέσω αυτού του χάρτη προκαλούν την ενεργειακή απομόνωση της Τουρκίας ωστόσο εμφανίζεται ως ο…διαλλακτικός-ειρηνοποιός ηγέτης που δέχεται ακόμη και να…μοιράσει τον φυσικό πλούτο της Κύπρου!

Θυμίζουμε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ως κρατική οντότητα την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο ακολουθώντας την κλασσική τουρκική κουτοπόνηρη πολιτική, ο Ερντογάν στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους λέει τα εξής:

«Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού».

(ΦΩΤΟ:Screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί