Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Τα Ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα μεταξύ μας»

Ο Ερντογάν στο τέλος χειροκρότησε, μιλώντας πολύ λιγότερο, σε μία προσπάθεια να δώσει περιθώριο στον πρωθυπουργό να ανέβει στα μάτια της ελλαδικής κοινής γνώμης

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προχωρούν σε δηλώσεις.

«Οι δύο χώρες βαδίζουν σε ήρεμο μονοπάτι! Πρέπει να ζουν ειρηνικά», ήταν η πρώτη φράση του πρωθυπουργού!

«Στο μεταναστευτικό έχουν μειωθεί οι ροές σε συνεργασία και των δύο πλευρών», τόνισε!

«Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και οι μειονότητες των δύο χωρών», συμπλήρωσε. (ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;; Αργότερα, σε δευτερολογία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μουσουλμανική μειονότητα, καθώς ο Ερντογάν μίλησε για τούρκικη! Ωστόσο πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν το ξεκαθάρισε από την αρχή. Ο Ερντογάν πάντως στο τέλος τον χειροκρότησε).

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ταχεία χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα φέρει την τουρκική νεολαία πιο κοντά στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις συμφωνίες που θα υπογράψουν Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως: «Σήμερα κάνουμε αποτίμηση των κοινών προσπαθειών μας». 

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό από εκεί που σταμάτησε το 2017, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο θέμα αυτό.

«Σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράφουμε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη που υπογράψαμε καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγους μας. (…) Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Και η επόμενη φαση του διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, είναι η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που σύμφωνα με την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».

Ο ίδιος ανέφερε πως πρόθεση είναι να επισκεφτεί την άνοιξη την Άγκυρα.

«Υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν θέλουν αυτή την προσέγγιση, ωστόσο πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία και να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα», κατέληξε!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υποδοχή του.

«Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο μηχανισμός του Συμβουλίου Συνεργασίας θα έχει μεγάλη συμβολή», συνέχισε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για βούληση καλυτέρευσης των σχέσεων των 2 χωρών.

«Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα. Να την μετατρέψουμε σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», υπογράμμισε.

«Για το θέμα των διαφωνιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις. Ο διάλογος, η καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο θα μας βοηθήσουν» είπε

«Οι μειονότητες των δύο χωρών είναι κομβικές για την εξέλιξη των σχέσεων μας. Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη είναι θέμα που έχουμε εκφράσει τις προσδοκίες μας για τα θέματα που πρέπει να λυθούν», τόνισε με τον πρωθυπουργό να του απαντά πως η μειονότητα είναι μουσουλμανική.

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Άγκυρα!

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί