• Αρχική
  • Άρθρα
  • «ΠΡΟΔΟΤΕΣ, να πάτε στους Τούρκους» – Οργή στην Αμμόχωστο με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ (vid)

«ΠΡΟΔΟΤΕΣ, να πάτε στους Τούρκους» – Οργή στην Αμμόχωστο με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ (vid)

akel
Είχε πει «η Κύπρος δεν είναι Ελληνική»

Ένταση σημειώθηκε χθες μεταξύ του Γ.Γ Γραματέα του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και πολιτών στο οδόφραγμα Δερύνειας, απόρροια παλαιότερών του δηλώσεων.

Συγκεκριμένα πολίτης,-ες, σε βίντεο που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , ακούγεται να φωνάζει στον κ. Κυπριανού «Να πάτε στα αδέρφια σας» (προφανώς εννοώντας τους Τούρκους του νησιού), ενώ άλλοι κραυγάζουν «προδότες».

Ακούγοντας τις φωνές αυτές ο κ. Άντρος Κυπριανού στρέφεται προς τα πίσω στην προσπάθεια να ζητήσει τον λόγο από τον πολίτη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μικροένταση, με τους πιο ψύχραιμους να παρεμβαίνουν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ

Θυμίζουμε πως ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού και πρώην κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου, ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας παλαιότερα στο ΡΙΚ είχε δηλώσει πως «εμείς δεν θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι Ελληνική».

«Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα πατριωτικό και το έχει αποδείξει διαχρονικά. Το ΑΚΕΛ ενδιαφέρεται και ο τόπος μας και ο λαός μας να επιβιώσει σε αυτή τη γη που μας γέννησε. Θεωρούμε όμως ως λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Δεν θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι Ελληνική, όπως θεωρούν κάποιοι οι οποίοι με την μεγαλύτερη ευκολία είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν ένα μεγάλο μέρος για να μείνει ένα κομμάτι της Κύπρου το οποίο να είναι αμιγώς Ελληνικό…», είχε πει χαρακτηριστικά.

Χθες έλαβε χώρα η δεύτερη εισβολή στην Αμμόχωστο. Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση προς την παραλία των Βαρωσίων. Ανδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και έδωσαν την άδεια στον κόσμο που μαζεύτηκε εκεί να περάσει. 

Εγγραφα ή άλλα αποδεικτικά ταυτοτήτων δεν ζητήθηκαν και οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν προς την παραλία.

Κάποιοι εξ αυτών είχαν τυλιχθεί με την τουρκική ή την «σημαία» του ψευδοκράτους.

ΟΗΕ

Σημειώνεται πως στις 3.00 το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβουν χώρα οι κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εξετάσει αίτημα της Κύπρου βάση του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθούν από την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο – που θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση- και μέσω τηλεδιάσκεψης από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ρώσος πρόεδρος του Σ.Α. Βασίλι Νεμπένζια αναμένεται να διαβάσει δήλωση προς τον Τύπο στην οποία έχουν συμφωνήσει ομόφωνα τα μέλη του Σ.Α.

Στις επαφές της στη Λευκωσία, τη Νέα Υόρκη και τις πρωτεύουσες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί η προεδρική δήλωση να μην περιορίζεται στην επαναβεβαίωση των σχετικών ψηφισμάτων και στην καταδίκη της απόφασης, αλλά να ζητά την ανάκληση της απόφασης και την αντιστροφή των ενεργειών που έγιναν.