• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πως βλέπουν την επανάσταση του 1821 οι Έλληνες: Ο ήρωας που ξεχωρίζει, τι λένε για το κρυφό σχολειό

Πως βλέπουν την επανάσταση του 1821 οι Έλληνες: Ο ήρωας που ξεχωρίζει, τι λένε για το κρυφό σχολειό

1821
Εντύπωση (αρνητική) προκαλεί πως μόλις 1 στους 10 παραδέχεται ο μέσος Έλληνας ξέρει την ιστορία της Επανάστασης.

Μία μεγάλη έρευνα πραγματοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σε αυτήν εξετάστηκε τόσο ο βαθμός γνώσεων των Ελλήνων για την Επανάσταση του 1821 όσο και για το τι γνώμη έχουν σχηματίσει για πρόσωπα και γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Αγαπημένος ήρωας της Επανάστασης

Με διαφορά οι Έλληνες σε σχετική ερώτηση για το ποιο όνομα συνδεδεμένο με την Επανάσταση τους ήρθε στο μυαλό είπε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (92,%).

Ακολούθησε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 63,1%, ενώ την πρώτη τριάδα κλείνει η Μπουμπουλίνα πολύ πιο πίσω με 33,4%.

Η πρώτη δυάδα δεν αλλάζει ούτε στην ερώτηση για το ποιοι είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή (θετική ή αρνητική) στην Ελληνική Επανάσταση:

Όσο αφορά με το ποιες ομάδες-οργανώσεις αλλά και θεσμοί συνέβαλαν περισσότερο στο να ξεσπάσει η επανάσταση, η Φιλική Εταιρεία πρωταγωνιστεί με 94,2% και ακολουθούν οι Φιλέλληνες (87,1%), οι νησιώτες πλοιοκτήτες (85,2%), οι στρατιωτικοί δηλαδή οι πρώην Κλέφτες και Αρματολοί με 81,2%, η εκκλησία (72,1%) και τέλος οι Φαναριώτες λόγιοι με 68,6%.

Στην κορυφή η Ρωσία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση για το ποιες από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» της εποχής είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην Ελληνική Επανάσταση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων διάλεξε τη Ρωσία, ενώ με τεράστια διαφορά ακολούθησαν χώρες-αυτοκρατορίες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Ο τύπος της επανάστασης, το κρυφό σχολειό και οι γνώσεις του μέσου Έλληνα

Καθώς οι ερωτήσεις της έρευνας εμβάθυναν, η συντριπτικότατη πλειοψηφία των ερωτώμενων (1 στους 10) απάντησε πως ο μέσος Έλληνας δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τα γεγονότα του 1821, αλλά και όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν.

Χαρακτηριστικό είναι πως σχεδόν 8 στους 10 από τους ερωτώμενους δεν έχουν καν ακούσει ή γνωρίζουν λίγα πράγματα για τις τρεις Εθνοσυνελεύσεις αμέσως μετά από την Επανάσταση και τα αντίστοιχα Συντάγματα της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας.

Εξετάζοντας τα ευρήματα για τον τύπο της Επανάστασης, τόσο αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, όσο και εκείνοι που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Επανάσταση του ’21 ήταν εθνικής φύσεως (91,5% ΝΔ, 88,8% ΣΥΡΙΖΑ).

Τα παραπάνω στοιχεία συλλέχθηκαν με βάση τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών του 2019.

Αναφορικά με το κρυφό σχολειό, παρά το ότι η ύπαρξή του έχει αμφισβητηθεί από αρκετούς ιστορικούς τα τελευταία χρόνια, εντούτοις πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη.

Μόλις το 23,9% συμφωνεί πως το κρυφό σχολειό πρόκειται για μύθο.

Διχασμένοι δε εμφανίζονται οι ερωτώμενοι σχετικά με το αν πραγματικά η επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 στη Μονή Αγίας Λαύρας.

Το 42,7% συμφωνεί πως από εκεί άρχισε η Επανάσταση του 1821, με το 42,1% να θεωρεί πως και αυτό είναι απλά ένας μύθος.

«Η εικόνα που έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες για την Επανάσταση είναι αρκετά σχηματική, μονοδιάστατη, σε αρκετό βαθμό παρωχημένη καθώς δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη ιστορική έρευνα.

Όμως, από την άλλη, η Επανάσταση αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο για την ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο και ιερό κομμάτι της ταυ- τότητάς της. Γι’ αυτό και οι Έλληνες αντιδρούν με δυσπιστία ή και οργή σε ο,τιδήποτε κλονίζει ή ενημερώνει το κυρίαρχο εθνικό αφήγημα, αυτό που έμαθαν στο σχολείο».

Τα παραπάνω δήλωσε για τα στοιχεία της έρευνας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής 2021, Αριστείδης Χατζής.

(φωτο:screenshot)