• Αρχική
  • Άρθρα
  • Φόβοι για συμφωνία Βουλγαρίας-Τουρκίας: Τεράστιος κίνδυνος για τον Έβρο, ΧΑΡΤΗΣ

Φόβοι για συμφωνία Βουλγαρίας-Τουρκίας: Τεράστιος κίνδυνος για τον Έβρο, ΧΑΡΤΗΣ

Ό,τι κατάφερε να διαφυλάξει η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, κινδυνεύει να ακυρωθεί

Την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εντείνονται για τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής της ΕΕ, συζήτησαν στην Σόφια, πριν δύο μέρες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Χρίστο Τερζιίσκι.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συνάντηση «σημαδεύτηκε» από το φαινόμενο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, δηλαδή της εισόδου μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας. Όπως αναφέρεται, μετά τα έργα κατασκευής φράκτη στον Έβρο, οι περισσότερες αφίξεις γίνονται πλέον μέσω Βουλγαρίας, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες της γειτονικής χώρας κάνουν τα στραβά μάτια και δεν πραγματοποιούν ελέγχους, για να μην θυμώσει ο σουλτάνος, που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την Βουλγαρία.

Οι τουρκικές πινακίδες που διευκολύνουν τους μετανάστες να περάσουν μέσω του Έβρου στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πως η νέα δομή στον Έβρο, την οποία θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση, θα τροφοδοτείται και μέσω Βουλγαρίας. Σε περίπτωση που ισχύουν οι πληροφορίες, θα ήταν ευχής έργον, να τέθηκε το θέμα στην συνάντηση που είχε ο κ. Μηταράκης με τον Βούλγαρο υπουργό, ειδάλλως ό,τι κατόρθωσε να διαφυλάξει η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, σήμερα κινδυνεύει να ακυρωθεί με την ίδρυση της πρώτης «ισλαμούπολης» στην βορειοανατολική εσχατιά της Ελλάδας (ΕΔΩ).

Το Φυλάκιο Έβρου, το οποίο θέλει να επεκτείνει σε νέα δομή η κυβέρνηση, βρίσκεται περίπου 150 χλμ βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στο ύψος της Αδριανούπολης, από την οποία απέχει περίπου 20 χλμ, πολύ κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία. Αν λοιπόν υπάρχει πράγματι συμφωνία Βουλγαρίας-Τουρκίας για αποστολή μουσουλμάνων στην Ελλάδα, τότε αντιλαμβάνεστε πως όλοι αυτοί θα εισάγονται στην νέα αυτή δομή, σε μία περιοχή που μαστίζεται από πολυετή οικονομική κρίση και που σε 20 έτη (1991-2011) έχει απωλέσει το 50% του πληθυσμού της.

Το Φυλάκιο ανάμεσα στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία

Αξιοσημείωτο είναι πως το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης) Φυλακίου βρίσκεται σε τοποθεσία νευραλγική για την εθνική ασφάλεια, σε μικρή απόσταση από στρατιωτικές μονάδες και άλλες επιχειρησιακές υποδομές.