Ευκαιρία ψάχνουν όλοι! Βενιζέλος: Μεγάλο λάθος να μην συνομιλούν Ελλάδα-Τουρκία για το ουκρανικό

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί θετικό γεγονός τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν , αύριο στη Κωνσταντινούπολη,

ιδιαίτερα υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει για τη ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Όλοι συνομιλούν με όλους, αναπτύσσονται πολλές μεσολαβητικές προσπάθειες, αποκαλύπτονται νέες ή λανθάνουσες σχέσεις και δυνατότητες.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, για παράδειγμα, δείχνουν να έχουν προνομιακές επαφές με τη Ρωσία, που είναι καθοριστική για την ασφάλειά τους και συνδέει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον πόλεμο στη Συρία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ήταν μεγάλο λάθος να μη συνομιλήσουν η Ελλάδα και η Τουρκία, δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ήδη από το 1952 υπό σκληρές συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, κρίσιμες για τη λειτουργία της λεγόμενης παλιότερα νοτιοανατολικής πτέρυγας, δυο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που, παρά τα γνωστά προβλήματα στις σχέσεις τους, έχουν πολλές συνάφειες», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος σε συνένετυξή του στα «Νέα».

Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει πως φάνηκε και ο κοινός παρονομαστής της Δύσης ως στρατηγικής οντότητας και όχι ως γεωγραφικής θέσης και τονίζει: «Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι η επικράτεια της Δύσης. Όποιος κερδίζει ιδεολογικά κερδίζει και πολιτιστικά και τεχνολογικά και στρατιωτικά. Αυτό φάνηκε στον τρόπο που τελείωσε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος. Με τον ίδιο τρόπο θα τελειώσει και η αναζωπύρωση που ζητά να ξαναγραφεί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου 33 χρόνια μετά».

Όσο για το πού ανήκει η Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σαφής: «Η ελληνική ιστορία επί διακόσια χρόνια κινείται σε δυο ασύμπτωτα επίπεδα. Ένα επίπεδο ρητορικό, γεμάτο με ψευδαισθήσεις, αταβισμούς, μιζέριες, κρίσεις ταυτότητας. Και ένα επίπεδο πραγματικό που μεγάλωσε την επικράτεια, τον πληθυσμό, τον εθνικό πλούτο, σταθεροποίησε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και γενικότερα στη Δύση, εγκαθίδρυσε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και, παρά τα προβλήματα, τις ανισότητες, τις αδικίες και τις αντιφάσεις είναι ένα μεγάλο success story στο οποίο ανήκει η Ελλάδα και το οποίο ανήκει στους Έλληνες».

(φωτο:intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί