Έστρωσαν παρκέ στα ιστορικά σκαλιά της Αγιάς Σοφιάς, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα

Έντονες συζητήσεις έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι αλλαγές στους χώρους της Αγίας Σοφίας, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, που περιλαμβάνει και σχετικές φωτογραφίες, τα ιστορικά πέτρινα σκαλιά του μνημείου έχουν καλυφθεί με παρκέ. Όπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα, πρόκειται για μια αλλαγή που αποσκοπεί πιθανώς στην προστασία από φθορές, ωστόσο αρκετοί θεωρούν την προσθήκη του παρκέ αντιαισθητική.

Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Oğuzhan Karadirek, η απόφαση της τοποθέτησης του παρκέ λήφθηκε πιθανότατα επειδή η Αγία Σοφία είναι ένα μέρος που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μαλακό υλικό έχει επίσης τοποθετηθεί κάτω από το παρκέ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πέτρινα σκαλοπάτα δεν θα υποστούν περαιτέρω ζημιά, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Το υπουργείο ολοκλήρωσε το διαχωρισμό των εισόδων για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς. Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στο ιστορικό τέμενος για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρει: «Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου. Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο».

Στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου επισημαίνεται ότι oι εργασίες καθαρισμού και προστασίας των μαρμάρινων καλυμμάτων και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων στον όροφο της στοάς του μνημείου πραγματοποιήθηκαν από συντηρητές κατόπιν της έγκρισης και επίβλεψης της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής. Επίσης με ένα ειδικό σύστημα ακουστικών και μέσω ενός QR code οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το μνημείο σε 23 γλώσσες σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς να ενοχλούν τους προσκυνητές που θα προσεύχονται σε αυτό.

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί