Ελισάφ-Ράμα: «Για μια σειρά πόλεων της Αλβανίας “πρωτεύουσα” ΔΕΝ είναι τα Τίρανα αλλά τα Ιωάννινα» – ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ σε πλήρη εφαρμογή

Την περασμένη Δευτέρα στα Τίρανα ανέβηκε δήθεν το θερμόμετρο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με αφορμή το ζήτημα των Τσάμηδων του έθεσε η ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας Όλτα Χάκα στον Νίκο Δένδια!

Ωστόσο, ενώ μπροστά στις κάμερες βλέπουμε καυγάδες, μία μέρα, αργότερα και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Αυλώνα της Αλβανίας ο Έντι Ράμα και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσσής Ελισάφ συναντήθηκαν σε τελείως διαφορετικό κλίμα στο πλαίσιο του συνεδρίου «MY CITY is MY HOME».

Το συνέδριο φέρεται να πραγματοποιήθηκε, έτσι ώστε να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πόλεων στον νότο της σημερινής Αλβανίας με τον δήμο Ιωαννίνων αλλά και περιοχές της Ιταλίας και του Κοσόβου. 

Σημειώνεται πως το σχέδιο Τσαμουριά του ΝΑΤΟ, το οποίο αποκάλυψε ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για αυτόνομο κράτους Ηπείρου (με ένωση των ελεύθερων και των υπό κατοχή περιοχών) με πρωτεύουσα τα Ιωάννινα!

Το εν λόγω σχέδιο έχει αποκαλύψει ο Δ. Λιαακόπουλος στο βιβλίο του «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ» ο Δημοσθένης Λιακόπουλος από το 2001 και κάνει λόγο για αλλαγή συνόρων και διαμελισμό της περιοχής μας σε περιφέρειες (μεταξύ των άλλων και στην Ήπειρο, την Κρήτη κοκ.)

ΠΗΓΗ: Δημοσθένης Λιακόπουλος, Απόρρητος Φάκελος Τσαμουριά

«Για μια σειρά πόλεων της νότιας Αλβανίας “πρωτεύουσα” δεν είναι τα Τίρανα αλλά τα Ιωάννινα καθώς καθημερινά λόγω εγγύτητας πολλοί Αλβανοί προτιμούν να έρθουν για ψώνια, διασκέδαση, υγειονομική περίθαλψη αλλά και διακοπές σε μας παρά να ταξιδέψουν μέχρι την πρωτεύουσα της Αλβανίας» εξηγεί στην εφημερίδα «Έθνος» o κ. Ελισάφ.

Το άνοιγμα των Αλβανών στα Γιάννενα ενθαρρύνει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε μετά το τέλος της εκδήλωσης με τον δήμαρχο Ιωαννίνων. «Ο Ράμα στήριξε με την παρουσία του στο συνέδριο την περαιτέρω σύσφιξη και διεύρυνση των σχέσεων των Ιωαννίνων με τις πόλεις της νότιας Αλβανίας. Με τις γειτονικές πόλεις της Αλβανίας υπάρχει μια συνύπαρξη και επικοινωνία η οποία είναι σε πολλαπλά επίπεδα και είναι συνεχής. Και η κουβέντα μας με τον κ. Ράμα περιστράφηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης αυτών των δεσμών τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίων, υγειονομικών μονάδων όσο και τουρισμού», είπε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να σφραγιστεί και από την αδελφοποίηση μεταξύ των δήμων Αργυροκάστρου και Ιωαννίνων, πρωτοβουλία που προωθούν από κοινού. «Για να φανταστείτε η απόσταση Αργυρόκαστρο-Γιάννενα είναι μία ώρα και ένα τέταρτο. Και Αργυρόκαστρο-Τίρανα είναι 2,5 ώρες. Είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση σε μας. Και μην ξεχνάτε ότι είναι χιλιάδες τα άτομα της εθνικής μας μειονότητας που έχουν ελληνική υπηκοότητα και πολλοί από αυτούς είναι δημότες Ιωαννίνων και ψηφίζουν και στις εκλογές. Έχουν σπίτια στα Γιάννενα και μετακινούνται τακτικά εδώ» κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

Πληροφορίες/φωτο: ethnos. gr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί