ΕΕ: Συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη – Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την εν εξελίξει πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» και για τη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κύπρο, στην παρουσία 36 κρατών, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Ο θαλάσσιος διάδρομος, πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος αποτελεί μια συμπληρωματική επιλογή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εντατικοποίηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ρόλος του ΟΗΕ και ιδιαίτερα της Ανώτερης Συντονίστριας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι καθοριστικός και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την στήριξη προς την πρωτοβουλία. Ο Γενικός Γραμματέας, όπως σημειώνει ο κ. Λετυμπιώτης αναγνώρισε την αξία και σημασία της εφαρμογής της πρωτοβουλίας και εξέφρασε τη στήριξη του ΟΗΕ, όπως επίσης και προς όποια άλλη δίοδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η Κύπρος για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε ταυτόχρονα την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Λετυμπιώτη, επανέλαβε την προσήλωσή του προς τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και τη στήριξή του στο έργο και τις προσπάθειες της κας Ολγκίν Κουεγιάρ, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και ενημερώνεται για τις επαφές και τις συναντήσεις της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί